Von der Leynova poziva k novim sankcijam proti Belorusiji

1

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju pozvala k novim sankcijam proti odgovornim zlorabe demokratičnih vrednost v Belorusiji. Pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov Evropske unije je izrazila še prepričanje, da bodo pokazali podporo pravicam Belorusov do temeljnih svoboščin.

“Potrebujemo dodatne sankcije proti tistim, ki so kršili demokratične vrednote ali zlorabili človekove pravic v Belorusiji,” je tvitnila predsednica komisije.

“Prepričana sem, da bo današnja razprava zunanjih ministrov EU pokazala močno podporo pravicam ljudi v Belorusiji do temeljnih svoboščin in demokracije,” je dodala.

Zunanji ministri EU se bodo danes popoldne sešli na izredni videokonferenci, na kateri bodo razpravljali o razmerah v Belorusiji po predsedniških volitvah, turškem iskanju nafte in plina v Sredozemskem morju, razmerah v Libanonu po eksploziji v Bejrutu ter o Venezueli.

Neformalno videokonferenco je sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je v torek sporočil, da EU po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja o novih sankcijah proti Minsku. Pojasnil je, da bi lahko ukrepali proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov. Uvedbo sankcij morajo sicer potrditi vse članice EU.

Število komentarjev: 1
  1. Silvester Kresnik pravi

    Kdo zmore svetovati Von der Leynovi in Evrounijski komisiji, da tako neposredno kot
    ,posredno vmešavanje v notranje zadeve, oziroma volitve v Belorusiji in v Združene države ne more prinesti Evropi sami kot takšni ničesar koristnega ? Kvečjemu obtožbe, da ravno Evropa poiskuša kar preventivno in kurativno vplivati na izide volitev, po okusu Evrope, posredno pa se potem obtožuje Rusko federacijo, da to počne.To ne more doprinesti ničesar drugega, kot pa proti poseg z obtožbo o vmešavanju v interne zadeve in volitve. Je pa nekaj drugega še nevarnejše, čeprav je popolnoma nizkotna zadeva, za enkrat komaj opazna. Neki popolnoma neznani. morda celo izinscenirani provokator že pred uradnimi volitvami razglaša, da je naš skupni Evro .manj vreden od ameriškega dolarja ravno toliko kot je v resnici več po uradnem tečaju. Če se bo takšno neenotno stališče z nastopom uradnih volitev nadaljevalo, utegne nestabilnost Evra, poleg še drugih poslabšanj statusa Evrope, prinesti veliko skrbi in škode. Ali ni potreba temu problemu posvetiti Evropski uniji več pozornosti, da bodo tudi volitve nemoteno potekale ?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen