Von der Leynova poziva k novim sankcijam proti Belorusiji

0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju pozvala k novim sankcijam proti odgovornim zlorabe demokratičnih vrednost v Belorusiji. Pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov Evropske unije je izrazila še prepričanje, da bodo pokazali podporo pravicam Belorusov do temeljnih svoboščin.

“Potrebujemo dodatne sankcije proti tistim, ki so kršili demokratične vrednote ali zlorabili človekove pravic v Belorusiji,” je tvitnila predsednica komisije.

“Prepričana sem, da bo današnja razprava zunanjih ministrov EU pokazala močno podporo pravicam ljudi v Belorusiji do temeljnih svoboščin in demokracije,” je dodala.

Zunanji ministri EU se bodo danes popoldne sešli na izredni videokonferenci, na kateri bodo razpravljali o razmerah v Belorusiji po predsedniških volitvah, turškem iskanju nafte in plina v Sredozemskem morju, razmerah v Libanonu po eksploziji v Bejrutu ter o Venezueli.

Neformalno videokonferenco je sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je v torek sporočil, da EU po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja o novih sankcijah proti Minsku. Pojasnil je, da bi lahko ukrepali proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov. Uvedbo sankcij morajo sicer potrditi vse članice EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen