V ZN pričakujejo okrepitev nasilja po svetu zaradi gospodarskih posledic pandemije

1

Pandemija covida-19 poslabšuje humanitarne razmere v najbolj krvavih konfliktih na svetu in bi lahko sprožila gospodarsko uničenje, ki bi še okrepilo nasilje, svarijo diplomati in strokovnjaki Združenih narodov.

Covid-19 ovira programe pomoči, odvrača pozornost in vire velikih sil, ki se borijo z virusom doma, ter zmanjšuje pomoč za že tako krhka gospodarstva, dodajajo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Zaskrbljenost, da bi ekonomske posledice pandemije sprožile še več nereda in konfliktov, je zelo velika,” je povedal strokovnjak ZN Richard Gowan. “Smo še vedno v uvodnem dejanju zelo dolge drame,” je poudaril.

Omejitve gibanja zaradi pandemije omejujejo tudi odposlance, mirovne sile in nevladne agencije. Preprečujejo poskuse mediacije in razdeljevanje pomoči vse bolj ranljivim civilistom.

Diplomati so ob tem posvarili, da zahodne vlade zmanjšujejo pomoč za območja humanitarnih kriz in se osredotočajo na svoje gospodarske težave, ki jih povzroča novi koronavirus. Poleg tega so zagon izgubila mirovna pogajanja, saj potekajo prek videokonferenc.

Po navedbah diplomatov se med drugim krepi konflikt v Jemnu. “Lakota je znova na obzorju. Konflikt se znova zaostruje. Gospodarstvo je znova v velikih težavah,” je pretekli teden povedal koordinator humanitarne pomoči pri ZN Mark Lowcock. “Potem pa so tu še novi problemi – covid-19 se širi nenadzorovano,” je poudaril.

Hude gospodarske težave ima po Lowcockovih besedah tudi Sirija, katere gospodarstvo je že tako in tako uničeno od skoraj deset let trajajoče državljanske vojne. Sirsko gospodarstvo se bo po napovedih skrčilo za sedem odstotkov. Brezposelnost pa se je povečala z lanskih 42 odstotkov na trenutnih 50 odstotkov.

Strokovnjaki pa z zaskrbljenostjo spremljajo tudi Libanon, ki je v najhujši gospodarski krizi od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Kaos , reakcija, rešitev. Stara globalistična formula.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen