V spopadih med vojsko in civilisti v Južnem Sudanu več kot 120 mrtvih

0

V spopadih med vojsko in civilisti je v osrednjem delu Južnega Sudana od minulega konca tedna umrlo skupno 127 ljudi, je danes sporočila vojska. Spopadi so izbruhnili med poskusom razorožitve civilnega prebivalstva, ki so ga na območju, zaznamovanem z nasiljem med različnimi skupnostmi, izvajale varnostne sile.

Tik po koncu državljanske vojne in ob odsotnosti delujoče vlade imajo namreč številne skupnosti na kupe orožja, ki ga hranijo bodisi za varovanje ali zaščito pred krajo govedi.

Tokratno nasilje v mestu Tonj je izbruhnilo, ko se je skupina oboroženih mladih zapletla v prepir z vojaki. Sprva jim je oboroženi spopad uspelo obvladati, a naj bi nato po navedbah vojske mladi spodbudili še druge v napad na položaje varnostnih sil.

Med ubitimi je 45 vojakov in 82 mladih civilistov z območja. Še 32 vojakov je bilo ranjenih, navedbe vojske povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dva vojaška častnika, ki naj bi bila vpletena v dogajanje, ki je zanetilo spor, sta bila aretirana, razmere pa naj bi se medtem pomirile.

V Južnem Sudan se je šele pred nekaj meseci končala šest let trajajoča državljanska vojna, v kateri je umrlo 380.000 ljudi, več milijonov jih je moralo zapustiti domove. Razoroževanje je trenutno ena večjih ovir na poti do tega, da bi vojno dokončno pustili za sabo.

Strokovnjaki sicer svarijo pred operacijami, v katerih so ljudje prisiljeni predati orožje, brez ustreznega načrtovanja. Nekatere skupnosti bi namreč brez orožja ostale brez možnosti, da se zavarujejo, še piše AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen