V silovitih eksplozijah v Bejrutu več sto ranjenih, mrtvih več kot 70 ljudi

0

V libanonski prestolnici Bejrut sta danes odjeknili siloviti eksploziji, ki sta pretresli celo mesto in v zrak poslali temne oblake dima. Ranjenih je več sto ljudi, poročajo tudi o mrtvih. Slednjih naj bi bilo več kot 70. Vzrok eksplozij še ni znan, poročajo tuje tiskovne agencije. V državi so v sredo razglasil dan žalovanja. Sklicali so sestanek varnostnega sveta.

Libanonski mediji so objavili posnetke ljudi, ki so ujeti pod ruševinami, med njimi nekateri krvavi. Varnostni viri so potrdili, da sta eksploziji odjeknili na območju pristanišča in da je ranjenih več deset ljudi.

Guverner Bejruta Marwan Abboud je uničujoči eksploziji primerjal celo z Hirošimo in Nagasakijem!

Minister za zdravje Hamad Hasan je medtem sporočil, da “je veliko število ljudi ranjenih” in da je nastala tudi obsežna gmotna škoda, poroča britanski BBC.

Libanonski Rdeči križ je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil, da je ranjenih več sto ljudi. Točnih informacij nimajo niti o ranjenih, niti o morebitnih mrtvih.

Vojak na pristanišču pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, je na območju katastrofalno. “Trupla so na tleh. Reševalci še vedno dvigajo mrtve,” je povedal.

Tudi uradna libanonska tiskovna agencija NNA je potrdila, da je eksplozija terjala smrtne žrtve, številk ni navajala. Tiskovna agencija Reuters sicer poroča o najmanj desetih mrtvih.

Varnostne sile so za javnost zaprle celotno območje pristanišča, dostop je dovoljen le reševalcem, gasilcem in svojcem delavcev, ki so zaposleni na območju. Pristanišče je ujeto v temen dim. Obstajajo različna poročila, ali je požar izbruhnil že pred ali po eksploziji.

Po nekaterih poročanjih naj bi eksploziji odjeknili v skladišču z eksplozivi ali pirotehničnimi sredstvi, uradnega pojasnila še ni.

Generalmajor Abas Ibrahim je libanonskim medijem sicer povedal, da je najverjetneje vir eksplozije skladišče v pristanišču, kjer so shranjevali eksplozivne materiale.

Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP so škodo utrpeli skoraj vsi lokali in trgovine v četrti Hamra, ponekod so uničene celotne izložbe, hudo poškodovani so tudi avtomobili na ulicah. Ponekod so ljudje zapustili avtomobile sredi ulice, v njih pa so bile sprožene varnostne zračne blazine.

Močni eksploziji so čutili po skoraj celem mestu, nekatera območja pa so ostala brez elektrike. “Stavbe se tresejo,” je tvitnil eden od prebivalcev. Drugi so pisali, da se je eksplozijo slišalo čez celo metropolo. O škodi in močnem šoku po eksploziji poročajo iz skoraj celega mesta, ulice so polne razbitega stekla.

Eksplozije so sicer slišali celo v Nikoziji na Cipru, ki je od Bejruta oddaljena okoli 240 kilometrov.

Eksplozije so odjeknile v času, ko se Libanon sooča z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih in pred petkovo objavo obsodbe za umor libanonskega premierja Rafika Haririja leta 2005. Umora so obtoženi štirje člani šiitskega gibanja Hezbolah, ki jim bo sodišče v Haagu izreklo odločitev v odsotnosti.

Po umoru enega najbolj vidnih sunitskih politikov so ulice zavzeli protestniki, ki so se uprli takrat prosirski vladi ter svojo sosedo Sirijo delno okrivili za umor. Vlada je odstopila po dveh tednih, Sirija pa je iz države umaknila svoje vojake, kar je zahteval tudi Hariri.

Po zbranih dokazih so Združeni narodi in Libanon ustanovili poseben tribunal v Haagu leta 2007 in zaradi umora obtožili štiri člane Hezbolaha. Gibanje sojenje zavrača, saj da ni politično nevtralno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen