V Belorusiji umrl že drugi protestnik; 25-letniku po policijskem pridržanju verjetno odpovedalo srce

0

V Belorusiji je umrl drugi protestnik, ki je bil v priporu, je v sredo potrdila policija. Vzrok smrti še ni znan. Kljub policijskem nasilju pa so se protestniki v sredo že četrti večer zapored zbrali v številnih beloruskih mestih, kjer so izražali svoje nezadovoljstvo nad predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Beloruske oblasti so v izjavi sporočile, da je 25-letnik umrl, potem ko so ga priprli v nedeljo zaradi sodelovanja na protestih in ga obsodili na deset dni v zaporu. Vzrok smrti ni znan. Beloruski mediji pa povzemajo navedbe njegove matere, da je imel težave s srcem in da je bil več ur zaprt v policijskem vozilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi protestnik je umrl v ponedeljek, ko je v njegovih rokah razgnalo eksplozivno napravo.

Kljub nasilju so se v sredo na ulice spet zgrnili protestniki zaradi poneverb na volitvah. Na več neodvisnih kanalih in aplikacijah za pošiljanje sporočil je bilo videti ljudi v Minsku, Grodnu, Brestu in drugih mestih. Lukašenka so pozivali, naj konča nasilje in odstopi. Obenem je solidarnost s protestniki pokazalo več kot sto zdravnikov, ki so pozivali proti nasilju. Vidnejši televizijski moderator Jevgeni Perlin pa je zaradi laži in nasilja protestno odstopil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V več mestih so oblikovali človeške verige proti policijskem nasilju. Protesti so izbruhnili v nedeljo zvečer po razglasitvi vzporednih volitev, ki so pokazali, da je že šestič zmagal Lukašenko. Protestniki zmagovalko vidijo v njegovi tekmici Svetlani Tihanovski, ki je zaradi pritiskov oblasti zbežala v Litvo.

Policija naj bi v sredo na protestih ponovno uporabila gumijaste naboje in zastraševalne bombe. Patruljirala je po stanovanjskih četrtih in streljala na vozila, so poročali lokalni mediji.

Podjetnik Valerij Cepkalo, ki je želel kandidirati na volitvah, nato pa zaradi strahu pred aretacijo zbežal v Rusijo, je pozval Evropsko unijo, naj prizna Tihanovsko kot predsednico.

Nezadovoljstvo v Belorusiji narašča. Po spletu kroži več posnetkov, na katerih moški, ki so tarča kritik zaradi nasilja proti mirnim državljanom, v smeti mečejo svoje uniforme ali jih celo zažigajo. Resničnosti posnetkov sicer ni bilo možno preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Kritična je tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je obtožila oblasti uporabe nepotrebne in nesorazmerne sile. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zelo zaskrbljen, ameriški državni sekretar Mike Pompeo pa je pozval EU k ukrepom proti Belorusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen