Temnopolti moški Bidnu: Če ne boste za podpredsednico izbrali črnke, boste izgubili volitve

0

Skupina 100 temnopoltih moških se je odločila z odprtim pismom stopnjevati pritisk na demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, naj za svojo podpredsedniško kandidatko izbere temnopolto žensko. Bidnovo odločitev številni nestrpno pričakujejo, glede na napovedi pa bi bila lahko znana že ta teden.

“Če leta 2020 ne boste izbrali temnopolte ženske, to pomeni, da boste izgubili volitve. Nočemo izbirati manjšega zla in nočemo voliti za hudiča, ki ga poznamo, namesto za hudiča, ki ga ne, saj smo siti volitev za hudiče,” je skupina zapisala v pismu, v ponedeljek objavljenem v časniku Atlanta Daily World.

Podpisniki so uveljavljena imena, med drugim raper in igralec Sean “Diddy” Combs ter Ben Crump, odvetnik družine Georgea Floyda, čigar smrt med policijskim posredovanjem konec maja je sprožila množične proteste po državi.

Kot so med drugim še zapisali, so temnopolte ženske vse predolgo za demokratsko stranko tvegale vse, ne da bi pri tem prejele ustrezno priznanje, spoštovanje in vidnost. Podpisnike še posebej moti, da so morebitne kandidatke sedaj deležne po njihovem neupravičene kritike in drobnogleda svojih dejanj.

Pismo so se po lastnih navedba odločili spisati v odziv na pismo, ki ga je podpisalo več kot 700 temnopoltih žensk, v njem pa prav tako zahtevajo temnopolto podpredsednico. “In mi, temnopolti moški, stojimo z njimi v solidarnosti,” so zapisali.

Biden je že sredi marca napovedal, da bo v primeru zmage položaj podpredsednika zasedla ženska. Med obsežnimi protesti proti rasizmu in proti policijskemu nasilju pa je nato naraščal pritisk nanj, naj s seznama kandidatk ne izbere belopolte ženske. V krog favoritinj spadata senatorka Kamala Harris in nekdanja svetovalka za nacionalno varnost pod predsednikom Barackom Obamo Susan Rice, ki sta obe temnopolti. Možnosti pripisujejo tudi belopolti senatorki Elizabeth Warren.

Bidnovo odločitev številni že težko pričakujejo, znana pa bi bila lahko že ta teden. Pomembna ni le z vidika vpliva na možnosti izvolitve, temveč tudi na prihodnost države. Če bi na volitvah 3. novembra zmagal, bi bil ob nastopu položaja namreč Biden star 78 let in glede na domneve naj bi služil le en mandat. Njegova podpredsednica bi tako lahko postala tudi njegova naslednica, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen