Slovenska Karitas pomagala več kot 7000 šolarjem iz socialno ogroženih družin

0

Slovenska karitas je tudi letos priskočila na pomoč socialno ogroženim družinam, ki jim začetek novega šolskega leta predstavlja hudo finančno breme. V letošnjem poletju so do konca avgusta škofijske Karitas skupno pomagale 7233 socialno ogroženim šolarjem iz 3548 družin, so sporočili iz Slovenske karitas.

Kot opozarjajo na Karitas, lahko stroški za šolske potrebščine in delovne zvezke za posameznega osnovnošolca, še posebej v drugi in tretji triadi, znašajo tudi več kot 200 evrov. To pa predstavlja hudo finančno breme za nekatere starše.

Škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu so družinam na pomoč priskočile predvsem s paketi šolskih potrebščin ter boni in naročilnicami za nakup delovnih zvezkov, za kar so do konca tega meseca porabile okoli 215.000 evrov. Poleg tega je bilo razdeljenih več kot 23.000 zvezkov in 1450 ostalih šolskih potrebščin. S tem so pomagali 5865 osnovnošolcem in 1368 dijakom, so v sporočilu za javnost prestavili na Slovenski karitas.

Velik del sredstev so pridobili z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v sklopu katere so zbrali 166.500 evrov. Del sredstev so z manjšimi akcijami zbrale tudi posamezne škofijske Karitas, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).

Nekaj materialnih sredstev pa se je zbralo preko akcije Pokloni zvezek. Ta je običajno potekala v vrtcih in osnovnih šolah, letos pa je bila zaradi izrednih razmer izpeljana v papirnicah Office&more in galanterijah Bags&More. Zbrali so več kot 15.000 novih zvezkov, dodatno še več kot 650 lepo ohranjenih šolskih nahrbtnikov.

Približno 6000 zvezkov in 800 drugih šolskih potrebščin so zbrali tudi v prodajalnah Mercator. Letošnji akciji se je pridružila tudi Odvetniška zbornica Slovenije, ki je v ta namen natisnila več kot 2000 zvezkov in jih podarila Karitas, so zapisali.

“Dosedanji obseg prošenj in pomoči ostaja približno na lanskem nivoju, se pa po pomoč vračajo družine, ki so si po gospodarski krizi že opomogle in se postavile na noge, letošnja epidemija pa jih je spet pahnila na rob revščine,” so pri tem opozorili na Slovenski karitas.

Pomoč bodo sicer zbirali še preko celega leta, daruje pa se lahko preko sms-sporočila ZVEZEK5 na 1919 ali nakazila na transakcijski račun Slovenske karitas.

Na Slovenski karitas so ob tem izrazili prepričanje, da bo v letu 2020 več kot 10.000 otrok deležnih pomoči v obliki šolskih potrebščin, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen