Slovenija oddala vlogo za finančno podporo v okviru sheme Sure

0

Slovenija je oddala formalno vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta Sure za pomoč pri zaščiti delovnih mest in delavcev zaradi novega koronavirusa. V njej je navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge v skupni višini 1,1 milijarde evrov.

Instrument Sure bo zagotavljal finančno pomoč v obliki posojil EU državam članicam pod ugodnimi pogoji v skupni vrednosti do 100 milijard evrov. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Višina in pogoji posojila se bodo določili v procesu odobritve. Komisija si bo sredstva za financiranje posojil sposodila na dolžniških kapitalskih trgih z izdajo obveznic.

Kot so navedli na ministrstvu za finance, se glede na trenutne tržne razmere komisija lahko ugodneje zadolžuje na dolžniških kapitalskih trgih v primerjavi s Slovenijo. A razlika v strošku zadolževanja se je v zadnjem obdobju “izrazito znižala, saj investitorji vidijo Slovenijo v skupini stabilnih in zaupanja vrednih držav evro območja”. Ob tem Sure znižuje potrebe po zadolževanju za financiranje državnega proračuna z drugimi instrumenti financiranja.

Shema bo začela delovati, ko bodo vse članice zagotovile jamstva. Slovenija je bila med prvimi, ki je sprejela ustrezno zakonodajo za odobritev državnega poroštva v okviru sheme. DZ je zakon potrdil konec maja, sledi podpis poroštvene pogodbe s komisijo.

Shema Sure je eden od treh stebrov aprilskega fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam. Članicam omogoča, da prosijo za finančno podporo EU v primeru nenadnega in znatnega povečanja javnofinančnih odhodkov na področju zaposlovanja zaradi epidemije od februarja. Na voljo bo do konca leta 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen