Prva pomoč po eksploziji že prispela v Bejrut

0

Prva pomoč iz tujine je danes že prispela v Bejrut, ki ga je v torek prizadela silovita eksplozija, ki je terjala več kot sto življenj in huje poškodovala velik del libanonske prestolnice. Na teren so že odšli tuji strokovnjaki in reševalni psi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med prvimi so se na poziv libanonskega premierja Hasana Diaba k pomoči odzvale arabske države. Katar je v Libanon poslal premične bolnišnice, da bi tako pomagal preobremenjenemu zdravstvenemu sistemu, tudi zaradi pandemije covida-19. Na letalu katarske vojske je bilo še več sto zložljivih postelj, električnih generatorjev in druge opreme.

Prispela je tudi že pomoč v obliki medicinske opreme iz Kuvajta. Iz Grčije pa so na poškodovanem letališču pristali reševalci.

Svojo pomoč so v Libanon poslale tudi številne druge države, med njimi Francija. Evropska unija pa je aktivirala mehanizem evropske civilne zaščite.

Libanonska vlada je danes po nujni seji razglasila 14-dnevne izredne razmere v Bejrutu. Napovedala je tudi hišni pripor za vse, ki so v pristanišču sodelovali pri shranjevanju amonijevega nitrata, ki naj bi bil vzrok za uničujočo eksplozijo v torek v Bejrutu, ki je po zadnjih podatkih ministra za zdravje Hamad Hassana terjala najmanj 135 življenj, okoli 5000 ljudi pa je ranjenih. Še vedno pogrešajo več kot sto ljudi, ki jih iščejo pod ruševinami.

Iz Združenih narodov so danes sporočili, da je med ranjenimi tudi sto uslužbencev ZN in njihovih sodelavcev, dva uslužbenca ZN pa sta umrla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vzrok silovitih eksplozij še ni znan. Oblasti so v zvezi z dogodkom uvedle preiskavo. Libanonski predsednik Michel Aoun je sicer povedal, da je bilo v skladišču v pristanišču 2750 ton amonijevega nitrata, ki šest let ni bil varno shranjen. Premier Hasan Diab pa je na nujni seji sveta za obrambo dejstvo, da je bilo toliko amonijevega nitrata toliko časa shranjenega brez varnostnih ukrepov, označil za nesprejemljivo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen