Poslanci DeSUS brezkompromisno: Od Pivčeve pričakujejo takojšen odstop z mesta predsednice stranke, sicer svetu predlagajo nezaupnico!

6

Poslanska skupina DeSUS predsednici stranke Aleksandri Pivec, s katero se je danes sestala, predlaga takojšen in nepreklicen odstop z vrha stranke. Če tega ne bo storila, svetu DeSUS predlagajo, da ji izreče nezaupnico. DeSUS je pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer, česar poslanci ne morejo sprejeti, pravi vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Jurša je po srečanju poslanske skupine s Pivčevo spomnil, da je Pivčeva zmagala na januarskem kongresu prav zato, ker je zagotovila konsolidacijo stranke. Ta cilj pa ne le, da ni bil dosežen, ampak se od njega celo oddaljujejo.

Poslanci ji na podlagi tudi javno izpostavljenih zadev ne verjamejo. “Kot visoka državna funkcionarka je dolžna plačevati svoje račune,” je poudaril Jurša. Pivčeva po njegovih navedbah v vseh mesecih od prevzema predsedniške funkcije tudi ni dajala pomena poslanski skupini.

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj na terenu. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli.

Pivčeva je po besedah poslanca Branka Simonoviča danes sicer želela pojasniti okoliščine nočitev v hotelu v Izoli, ko je bila junija gostja Občine Izola. Vendar poslanci menijo, da bo jasen odgovor o tem dala Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanec Robert Polnar je povedal, da Pivčeva danes na očitke ni konkretno odgovorila, je pa ubrala značilno taktiko v takih primerih, in sicer relativizacijo zadev: “Vse je dovoljeno, filozofija sprejemljivosti vsega je na pohodu.” Dodal je, da mu je pod ravnjo osebnega dostojanstva, da se ukvarja z računi Pivčeve, saj ga to tudi ne zanima. A skrbi ga, da se ta oseba ne zaveda, da je dolžna svoje račune plačevati sama.

Kot je dejal, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o “vezanju otrobov in prispodobo o kvašenju neslanosti”. Tudi danes jim po njegovih navedbah ni predložila nič drugega od tistega, kar so že vedeli iz medijev. Izrazito pa ga je zmotila drža predsednice kot visoke državne funkcionarke: “Sveto je prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune.”

Jurša je pojasnil, da so se danes usmerili le v delo stranke DeSUS in položaj Pivčeve na mestu predsednice. Niso govorili o njenem delu na mestu ministrice ali podpredsednice vlade. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tednu, mesecu, je po njegovih besedah vprašanje, na katerega verjetno nihče od njih nima odgovora.

Upajo, da je predsednica sporočilo poslanske skupine sprejela in bo temu primerno ravnala. “Pričakujemo, da bo odstopila. Takrat bomo morali najti osebo, ki bo začasno vodila stranko do kongresa, kjer bodo volili novega predsednika oz. predsednico,” je pojasnil Jurša. Tako ni odgovoril konkretno na vprašanje, kdo utegne voditi stranko, če se bo Pivčeva poslovila s položaja.

Vodja poslanske skupine DeSUS je še pojasnil, da se s predsednikom vlade Janezom Janšo glede dogajanja v stranki še ni pogovarjal, a načrtuje krajši pogovor z njim v kratkem.

Kot je še dejal, ne bi bili pobudniki današnjega pogovora s Pivčevo, če bi jih ona sama poklicala in se želela pogovoriti. Glede na to, da tega ni naredila, so bili prisiljeni, da sestanek skličejo sami. Jurša je zatrdil, da današnje odločitve glede Pivčeve niso sprejeli pred današnjim srečanjem, so se pa poslanci DeSUS o tej temi že večkrat pogovarjali.

“Če svet stranka naše pobude ne sprejme, nam ne preostane drugega, kot da gremo po svoji poti,” pa je povedal poslanec Jurij Lep. V tem primeru bodo poslanci po njegovih navedbah glasovali po svoji vesti in prepričanju. Pričakuje, da stranka ne bo razpadla, pač pa nasprotno: da bo obstala in se okrepila.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po sestanku s poslansko skupino, ki jo poziva k odstopu, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko. Zato bo vodstvo stranke še ta teden zahtevalo pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranke.

“Ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Zato je treba razmisliti, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in potem sprejemati nadaljnje odločitve,” je na novinarski konferenci povedala Pivčeva. Ob tem pa dodala, da je “stranka več kot vodstvo in poslanska skupina, naše članstvo je širše in prihodnost stranke mora biti v prvem planu vseh”.

Če bo šla odločitev stranke v smer, da mora odstopiti ali če bi ji svet stranke izrekel nezaupnico, pa bo se bodo pogovarjali tudi o sklicu kongresa, na katerem bi imenovali novo vodstvo.

“Svoj mandat sem dobila legitimno na kongresu. Pri pogovorih za vstop v koalicijo sem sledila organom stranke. Ves čas sem dajala prednost vsebinskim vprašanjem in pri tem so me vodile odločitve organov stranke,” je navedla Pivčeva in ponovila, da sodelovanje v tej koaliciji ni njena osebna odločitev.

Pivčeva je danes še dejala, da je na sestanek poslanske skupine “prišla z vsemi dokumenti”, da je prinesla vse račune, pripravila kronologijo dogajanja in drugo dokumentacijo, poslanci pa da danes “niso bili pripravljeni sprejeti njenih argumentov”. “Po zaključku sestanka so mi vso pisno dokumentacijo vrnili,” je dejala in zato sklepa, da jih dokazi “niti niso toliko zanimali”.

Govorec stranke Janez Ujčič pa je še dodal, da se želi vodstvo stranke srečati s poslansko skupino še pred napovedanim svetom stranke, saj da nimajo “dovolj relevantnih, resnicoljubnih informacij, kaj se je danes dogajalo v poslanski skupini”.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je v odzivu za STA napovedal, da bo povprašal poslance, ali ima smisel, da se še enkrat sestanejo. Tako zdaj težko reče, ali se bodo.

Iz vodstva stranke ga ni še nihče danes po novinarski konferenci kontaktiral, je pa po Jurševih navedbah precej odziva članstva. Bolj ali manj poslansko skupino podpirajo pri odločitvi in pozivu predsednici k odstopu, je pojasnil. Strinja se sicer z izjavo Pivčeve, da je “stranka več kot vodstvo in poslanska skupina”, vendar pa je spomnil, da so poslanci ena od pomembnih skupin v stranki.

Pivčeva je danes ponovila tudi, da je vsa dokazila že poslala pristojnim inštitucijam in da je pripravljena prevzeti odgovornost, če bi ugotovili nepravilnosti. Ob tem pa je dejala, da je prepričana, da ni storila nobenega nezakonitega dejanja.

Danes je prav tako ponovila, da je druga soba v izolskem hotelu, kjer je prenočila sredi junija, ostala prazna. Glede junijskega obiska na Krasu pa, da ji je agencija Vinakras tours račun izdala šele 21. julija, sama pa ga je poravnala 24. 7. Časnik Dnevnik je o njenem obisku na Krasu sicer poročal 23. julija.

Pivčeva je ob tem dejala, da je vse račune plačala sama, obenem pa, da se ji zdi normalno, da se v primerih obiskov funkcionarjev na povabilo podjetij, “kakšna stvar poravna tudi v imenu gostitelja”. “Mislim, da nisem edina, ki je dobila plačano kakšno kosilo od gostiteljev,” je dejala.

Se pa strinja, da je treba, če želimo, da se to področje uredi, postaviti jasna pravila in morda celo pregledati obiske ministrov za zadnjih pet let na terenu in kdo je plačal njihove pogostitve.

S stališčem poslanske skupine je Pivčeva, kot je dejala, seznanila tudi premierja Janeza Janšo, v prihodnjih dneh pa se bosta sestala in se pogovorila. Kar se tiče dosedanjih zgodb, objavljenih v medijih, pa je zatrdila, da ima podporo predsednika vlade.

Komentirala je tudi padec podpore stranki in njej sami v danes objavljeni javnomnenjski anketi Dela, ki ga pripisuje notranjim trenjem v DeSUS, katerim so priča že vse od epidemije. V tem času je bila komunikacija s poslansko skupino prešibka, je priznala Pivčeva. Sama sicer še vedno verjame v velik potencial stranke.

“Prvi trend je pokazal, da DeSUS lahko raste kot stranka,” je dejala in dodala, da so naredili precej dobrih stvari za upokojence. Med temi je omenila dodatke za upokojence v epidemiji novega koronavirusa. “Takoj po epidemiji pa smo odprli tudi najpomembnejša vprašanja,” je dodala in tu naštela vzpostavitev urada za demografijo, usklajevanje zakona o demografskem skladu, pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi in vložitev dopolnila za izredno usklajevanje pokojnin v višini dveh odstotkov brez upoštevanja gospodarske rasti. Vložili bomo tudi zakon za skrajšanje obdobja za dvig odmernega odstotka s šest na štiri leta.

Št. komentarjev: 6
 1. raft pravi

  Ha,ha, tale debeli Jurša, ki se ni v stanju naučiti na pamet dveh po-sra-nih stavkov, bi pamet solil Dr. Aleksandri Pivec.

  1. Re gornjemu pravi

   Pa se mi zdi, da si pred časom opeval njegovo modrost?

   1. raft pravi

    Meni se pa zdi, da bi moral ti malo bolj počasi brati.

 2. Tone pravi

  Pivčeva se je malo preveč zaletela pri svojem političnem vzponu. Desus je še vedno Kučanova utrdba. Tukaj si bo zagotovo polomila zobe.

 3. mihajlo pravi

  V roku enega meseca bo Pivčeva iz slovenske politike odletela kot star knof iz gat.

 4. bruh pravi

  TO sem napisal 10 maja….!!!!!!!!

  Bruh pravi Pred 3 meseci
  Re Gornji, kaj kruliš, ne skrbi, tvoja rdeča mafija bo pred koncem leta ponovno nastavila novega smrdečega mafijskega pra sca ali svi njo na vlado…..in vse se bo ponovno umirilo…in banda 571 bo lahko ponovno začela pridno lizati in oblizovati novega smrdečega levičarskega mafijskega pra sca ali svi njo na vladi—-..ajd…
  počivališčka so kučanove kur be iz bande 571 leta in leta pridno lizale in hvalile ( bil je minister v cmerarjevi smrdeči vladi in potem v vladi pajaca št ? od 571/serpentinščka…..v trenutku, ko je stopil z drugače mislečimi pa so zaćele pi zda rije in ga imatevi levičarji navadni nestrpni nedemokratični komunajzerski rdečuhi za izdajalca ……in ubogi se mi smili….. mislim, da so že grozili tudi družinskim članom,….isto boste storili s predsednico desusa….o tem ne dvomi… vsi vemo kakšen mafijski nestpni smrdeči pra sci ins vi nje kućanovi levičarji in levičarke…ajd…..

  jaz le upam,, da bodo KONČNO cerkvene miši dobile korajžo in enkrat bomo vsi zmerni in desni volilci udarili nazaj PONOSNO in BREZ strahu vam sistemsko mafijskimm vedno nedemokratičnim zverinsko sovražnim smrdečim levičarskim pra scem in svi njam….ajd..

  prej ali potem bost boste morali plačati tudi vi….ajd…..

  ŠE ENKRAT odstavek

  počivališčka so kučanove kur be iz bande 571 leta in leta pridno lizale in hvalile ( bil je minister v cmerarjevi smrdeči vladi in potem v vladi pajaca št ? od 571/serpentinščka…..v trenutku, ko je stopil z drugače mislečimi pa so zaćele pi zda rije in ga imatevi levičarji navadni nestrpni nedemokratični komunajzerski rdečuhi za izdajalca ……in ubogi se mi smili….. mislim, da so že grozili tudi družinskim članom,….isto boste storili s predsednico desusa….o tem ne dvomi… vsi vemo kakšen mafijski nestpni smrdeči pra sci ins vi nje kućanovi levičarji in levičarke…ajd…..

  ŠE ENKRAT STAVEK:

  .isto boste storili s predsednico desusa….o tem ne dvomi…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen