Pompeo napovedal obisk Slovenije v prihodnjem tednu, predvidoma se bo pri nas mudil v četrtek

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je včeraj sporočil, da bo “v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko”. Izrazil je prepričanje, da bo šlo za “zelo pomembno in produktivno pot”. Neuradno naj bi se v Sloveniji mudil v četrtek.

Vse štiri države je označil za “velike prijateljice Amerike”. “To bo zelo pomembna in produktivna pot, pričakujem,” je dejal. Več o napovedani poti pa na nocojšnji novinarski konferenci ni razkril.

To bo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo v zadnjem desetletju. Neuradno se je obisk pripravljal že nekaj časa, a ga še v nobeni od držav gostiteljic niso uradno potrdili. Zdaj je Pompeo sam napovedal obisk.

Kot je prejšnji teden ob sklicevanju na zaupni vir napovedal češki portal Lidovky, naj bi bili v ospredju te Pompeove turneje predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. To naj bi bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi danes je po napovedi poti v Evropo Pompeo na novinarski konferenci nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko, tudi na digitalnem področju.

Pričakovati je tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umakne okoli 6400 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedi tudi po novih članicah. Poljska je že sporočila, da naj bi jih sprejela najmanj 1000. V Sloveniji pa zaenkrat po zagotovilih zunanjega in obrambnega ministrstva takšni pogovori ne potekajo, čeprav je slovenski premier Janez Janša nedavno na Twitterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen