Policija v Belorusiji zatrla proteste, ki so izbruhnili po razglasitvi delnih volilnih rezultatov

0

Beloruska policija je ponoči nasilno zatrla proteste, ki so v več mestih po Belorusiji izbruhnili v nedeljo po objavi uradnih vzporednih predsedniških volitev, na katerih je zmagal Aleksander Lukašenko. Umrl je najmanj en protestnik. Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Viasna je policija po protestih pridržala več kot 300 ljudi.

Glede na začasne uradne rezultate je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko prejel okoli 80 odstotkov glasov, njegova izzivalka Svetlana Tihanovska pa okoli 10 odstotkov. Tihanovska poraza ne priznava.

Po objavi izidov vzporednih volitev so v več mestih izbruhnili protesti tistih, ki zmage Lukašenka ne priznavajo. Udeležilo se jih je več deset tisoč ljudi, po navedbah nekaterih opazovalcev zgolj v prestolnici Minsk celo 100.000. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je danes na Twitterju sporočila, da so njeni sodelavci opazili “uporabo šestih zastraševalnih bomb ter strele v množico, najverjetneje z gumijastimi naboji”.

Tihanovska je ob protestih in spopadih pozvala k miru ter pozvala varnostne sile, naj se vzdržijo nasilja. “Rada bi spomnila policijo in vojsko, da sta del naše družbe,” je sporočila po navedbah virov v njeni kampanji. “Vem, da se bo belorusko ljudstvo jutri zbudilo v novi državi,” je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Viasna je policija po protestih pridržala več kot 300 ljudi, od tega več kot 150 v prestolnici Minsk. V nasilju je bilo ranjenih več deset protestnikov, mlajši protestnik pa je umrl zaradi hudih poškodb glave, ki jih je utrpel, ko ga je povozilo policijsko vozilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Čemodan je zanikala, da je kdo umrl.

Beloruski državni mediji poročajo, da so razmere pod nadzorom in da se je ponoči na notranjem ministrstvu sešel krizni štab.

Nasprotniki Lukašenka opozarjajo na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij na nedeljskih volitvah. Udeležba je bila po navedbah osrednje volilne komisije 84-odstotna.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen