Odstopila še libanonska ministrica za pravosodje

0

Po uničujoči eksploziji, ki je prejšnji teden razdejala Bejrut, je danes odstopila libanonska ministrica za pravosodje Marie-Claude Najm, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je pojasnila, se je za odstop odločila zaradi eksplozije in protestov, ki so ji sledili. To je že tretji odstop v libanonski vladi po eksploziji.

Kot prva se je za odstop v nedeljo odločila ministrica za informiranje Manal Abdel Samad, ki se je ob tem opravičila Libanoncem, ker niso uspeli izpolniti njihovih pričakovanj. V nedeljo zvečer ji je sledil okoljski minister Damianos Kattar. Kot je navedel v izjavi, se je za odstop odločil v luči katastrofe, ki jo je povzročila uničujoča eksplozija v Bejrutu. Dodal je, da je izgubil upanje v režim, ki ni izkoristil danih priložnosti.

Danes je odstopila še ministrica za pravosodje. “Odstopam zaradi eksplozije in protestov,” je pojasnila po poročanju libanonskih medijev. Prejšnji teden so jo ob obisku prizorišča eksplozije vznemirjeni prebivalci zmerjali in jo škropili z vodo, kot je videti na posnetkih na socialnih omrežjih.

To je že tretji odstop članov vlade premierja Hassana Diaba od silovite eksplozije v torek v Bejrutu, ki je terjala več kot 150 življenj in uničila velik del mesta. Po tej tragediji se krepi pritisk na vlado, ki ji številni pripisujejo odgovornost za eksplozijo.

Libanonski premier Hassan Diab bo zaradi pritiskov danes vladni ekipi predlagal razpis predčasnih volitev. “Vse politične stranke pozivam, naj se o naslednjem koraku strinjajo. Sem na strani Libanoncev, ki si želijo sprememb,” je Diab v soboto dejal v televizijskem nagovoru.

Predlog bo predstavil na popoldanskem zasedanju vlade. Morebiten datum volitev ni znan. Naslednje redne volitve so predvidene leta 2022. Številni Libanonci sicer menijo, da tudi predčasne volitve glede razmerij moči v državi ne bi ničesar spremenile.

Na protestih – ti so se v državi začeli že lanskega oktobra, zadnji dogodki pa so jih znova okrepili – namreč zahtevajo odhod celotnega vladajočega političnega razreda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen