Minister Hojs zahteva revizijo že zaključenih kriminalističnih preiskav na NPU, opozicija pa v zrak s klasičnimi floskulami

5

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je po neuradnih informacijah portala 24ur.com odredil v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Opozicija mu očita zlorabo oblasti in nezakonite posege politike v policijo.

Revizijo primerov naj opravijo ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso “okuženi” oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njihovo nepristranskost, je po navedbah medija v dokumentu Usmeritve in obvezna navodila zapisal minister Hojs, sicer iz kvote SDS. Revizijo zahteva za točno določene kriminalistične preiskave, ki se očitno niso zaključile po željah njegove politične stranke, piše portal.

A resnica je seveda drugje. Hojs zahteva revizijo za tiste kriminalistične preiskave, ki nikakor niso obrodile nikakršnih sadov, pa čeprav je prišlo v preiskovanih zadevah za astronomska oškodovanja v bankah (na račun slovenskih davkoplačevalcev) ali pa denimo milijardno pranje iranskega denarja v NLB.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi šlo med drugim za primere Banka Slovenije, žilne opornice in otroška kirurgija.

Kaj takšnega v policiji še niso doživeli in so nad navodili šokirani, piše portal in dodaja še navedbe svojih virov, da je invazija politike na NPU nepopisna, največja vladna stranka pa da si je povsem podredila policijo.

Opozicija je v odzivih kritična. Kot je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ Marjan Šarec, so na začetku poti vrgli kompas stran in zdaj na poti proti cilju ubirajo čudne smeri. “Zaplezali so se. Popolna zloraba oblasti za lastne namene. Knovs in odbor za notranje zadeve bosta v prihodnje očitno imela še veliko dela,” je dodal Šarec.

Nove obvezne usmeritve, ki naj bi jih minister za notranje zadeve v nepreklicnem odstopu odredil generalnemu direktorju policije, so po mnenju Socialnih demokratov grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva. Še posebej nevarna je po mnenju SD zahtevana revizija z vidika posega v neodvisnost dela tožilstva, saj je državni tožilec “dominus litis” (gospodar) predkazenskega postopka že po samem zakonu o kazenskem postopku, podrobno pa ureja njegovo vlogo v odnosu do policije uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

“Žal serija dejanj vlade Janeza Janše, od sistematičnih pritiskov do nesprejemljivih kadrovanj v neodvisnih institucijah države, potrjujejo zaskrbljujočo in nevarno tezo, da si skuša SDS podrediti organe pregona in represivni aparat države, ter neodvisno in strokovno pravosodje usmerjati glede na osebne in politične preference Janeza Janše,” je ravnanje ministra komentiral podpredsednik SD Matjaž Nemec.

Po mnenju SD pa je minister s svojim ravnanjem kot kaže grobo in nedopustno prekoračil pooblastila, ki mu jih daje zakon o organiziranosti in delu policije, ki v 4. členu jasno zapoveduje, da “pristojnosti ministra iz petega odstavka tega člena ne veljajo za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec”.

V Levici so v odzivu spomnili, da je Hojs pred tedni že nepreklicno odstopil, ker da ni mogel vplivati na delo preiskovalnih organov, zdaj pa “pritiska na NPU, da ponovno preišče in drugače odloči o rabotah njegove stranke”. “Aleš Hojs, ponovite odstop, tokrat res nepreklicno,” ga je pozval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

SAB v odzivu na Twitterju poziva, naj minister, ki je že podal odstopno izjavo, dejansko odstopi. “Nedopustna praksa se nadaljuje; na začetku so eni pomagali pri nabavi mask in logistike, sedaj kontrolirajo in usmerjajo delo policije! Razumi, kdor more,” so zapisali.

Pojasnila ministrstva za notranje zadeve STA še čaka. Je pa minister Hojs za POP TV navedel, da ne ve, zakaj takšno razburjenje: “Če je bilo do zdaj vse v redu, se bo to potrdilo, če ni, je pa prav, da se razišče. Vključno z izkoriščanjem monopola vaše televizije.”

Za medije so zadevo komentirali tudi različni deležniki in strokovnjaki. Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede je za Televizijo Slovenija opozoril, da “policijo vodi generalni direktor policije, on je predstojnik organa in on je tisti, ki policijo vodi in ne more minister naročati generalnemu direktorju, katere interne nadzore naj generalni direktor opravi, to je odločitev generalnega direktorja in tudi njegova odgovornost”.

Minister policiji lahko daje določene usmeritve in navodila, so za televizijo povedali v Društvu kriminalistov. “Vendar pa tukaj moram opozoriti, da pristojnost ministra ne velja za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec, tukaj se pristojnosti ministra končajo,” dodaja predsednik društva Slavko Koroš.

V Sindikatu policistov Slovenije presojo po njihovem političnega vprašanja prepuščajo politikom. V policijskem sindikatu Slovenije pa so izrazili skrb. Dokumenta sicer še niso videli, je pa Andrej Kocbek iz sindikata napovedal, da “če bodo izhajali iz navodil znaki kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, bo zadevo treba predati specializiranemu državnemu tožilstvu”.

Št. komentarjev: 5
 1. Bogdan pravi

  Hojs je ali zelo naiven ali pa povsem poslušen JJ, druge ni…

 2. Johan pravi

  Hojs, kdo je to? A minister, ki je ” nepreklicno ” odstopil?In sedaj se usira?

  1. Hit pravi

   Johar mir.

   1. Johan pravi

    Hitek, si se zbudil? Imaš dežurstvo v Trstenjakovi?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Revizija od druge nacionalizacije od leta 1948, ko so razlastilili več kot 3000 podjetij.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen