Logar za močan in enoten odziv EU na razmere v Belorusiji

1

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Belorusiji po nedeljskih predsedniških volitvah in obsoja nasilje nad protestniki, ki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka. Zato se je zunanji minister Anže Logar v pismu kolegoma iz Nemčije in Portugalske zavzel za močan in enoten odziv Evropske unije.

V pismu zunanjima ministroma Nemčije Heiku Massu in Portugalske Augustosu Santosu Silvi, s katerima Slovenija sodeluje v triu predsedujočih Svetu EU, je Logar še pozval k izrednemu zasedanju zunanjih ministrov unije, je danes tvitnil MZZ.

Izredno videokonferenco zunanjih ministrov je malo pred tem za petek že sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Na srečanju Sveta za zunanje zadeve bodo poleg Belorusije obravnavali še turško iskanje nafte in plina v Sredozemskem morju ter razmere v Libanonu po eksploziji v Bejrutu.

Borrell je v torek sporočil, da EU po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja o novih sankcijah proti Minsku. Odnose bodo temeljito preučili, je opozoril in pojasnil, da bi lahko ukrepali proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov. Uvedbo sankcij morajo sicer potrditi vse članice EU.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Logarja bi bilo nujno poslati na kakšen tečaj diplomatskega obnašanja, da ne bo se ne bo še kdaj obnašal kot ob srečanju z zunanjim mimistrom zda – kot ubogi pastirček

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen