(Drama v Desus) Izvršni odbor DeSUS svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo Pivčeva ponudila glasovanje o zaupnici. Gantar: Po statutu lahko svet stranke med kongresoma odloča tudi o razrešitvi predsednice!

4

Izvršni odbor DeSUS je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Do kongresa pa bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke, je v izjavi medijem povedal strankin govorec Janez Ujčič.

Izvršni odbor predlaga še, naj bo izredni kongres sklican čim prej, najpozneje pa do novega leta. Odločitve je izvršni odbor sprejel soglasno, je dejal Ujčič.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Izvršni odbor bo mnenje posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju. Sklep o tem je bil sprejet z 10 glasovi za in dvema vzdržanima, je še pojasnil Ujčič.

Pivčeva je v izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost. “Kot predsednica sem bila demokratično izvoljena na kongresu stranke, zato tudi skladno s statutom stranke pričakujem, da bo kongres odločal o morebitni nezaupnici in glasoval o novem predsedniku stranke,” je pojasnila.

Izvršni odbor po njenih besedah poziva tudi k spoštovanju pravnih norm, ki jih nalaga statut stranke, in po katerem glasovanje o nezaupnici ali razrešitev predsednika na svetu stranke ni mogoče.

Pozivajo še k spoštovanju dostojanstva vseh v stranki, s tem pa tudi k temu, da se “nesmiselni boji ali prerekanja znotraj stranke” končajo ter se spoštujejo demokratični procesi do kongresa in na njem. Kongres naj bo tisti, ki bo odločil in stranko znova konsolidiral, je pozvala Pivčeva in dodala, da si stranka to zasluži.

Pivčeva in Ujčič danes na novinarska vprašanja nista odgovarjala.

Kaj se bo dejansko zgodilo na seji sveta stranke, ki jo bo predsednik Tomaž Gantar sklical predvidoma za četrtek prihodnji teden, je težko reči. Poslanska skupina DeSUS je namreč po številnih očitkih v medijih zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvala k nepreklicnemu odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagala, da ji izreče nezaupnico. Poslanci Pivčevi očitajo, da je DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke.

Pivčeva sicer že na januarskem kongresu, na katerem je močno premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, ni imela podpore treh od poslancev DeSUS, v pol leta pa je izgubila naklonjenost celotne poslanske skupine. Kot se je danes seznanil izvršni odbor, bo do izrednega kongresa za koordinacijo aktivnosti stranke s poslansko skupino pooblaščen eden od podpredsednikov. Kateri, bodo uskladili s poslansko skupino.

Na kongresu pa je imela Pivčeva odločno podporo Gantarja, ki je postal predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje v vladi Janeza Janše. A je naposled izgubila tudi njegovo podporo. Gantar je sicer že pojasnil, da je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo “s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo”. Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar meni, da ima svet stranke po statutu v obdobju med kongresoma pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice stranke. Tako bo v četrtek odločal o predsednici Aleksandri Pivec, razen če bo pravno mnenje, ki ga bo pridobil tudi Gantar, narekovalo drugače. Vse odločitve so sicer v rokah članov sveta.

Izvršni odbor DeSUS, na katerem sicer Gantarja ni bilo, je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke ponudila glasovanje o zaupnici. Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Mnenje bo posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju.

Vsebine pravnega mnenja niso razkrili, je pa Pivčeva dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet. Gantar je v izjavi za STA poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici.

Pravno mnenje, ki ga omenja izvršilni odbor, naj bi šlo torej v smer, da svet stranke ne more glasovati o zaupnici. A Gantar ocenjuje drugače in pravi, da statut stranke svetu daje to pristojnost. Navaja namreč, da svet stranke “v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij”.

“Bolj jasno ne more biti, to je med pristojnostmi oz. nalogami sveta stranke,” meni Gantar. Kot je pojasnil, so mu nekateri pravniki že omenili, da glede tega ni težav, bo pa tudi sam pridobil še pisno pravno mnenje. Tako bo svet stranke glasoval o zaupnici Pivčevi, razen če bo to pravno mnenje kazalo drugače, ali če člani sveta tega ne bi želeli. V tem primeru bodo določili le datum izrednega kongresa. Člani sveta bodo sicer sklicali kongres v primeru kakršne koli odločitve, še pričakuje Gantar.

Pivčeva je sicer v današnji izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost.

Gantar pa glede edine točke dnevnega reda četrtkove seje sveta, in to je glasovanje o zaupnici oz. razrešitvi predsednice, ne vidi težav z demokratičnostjo postopka.

Ponovno je bil kritičen tudi do Pivčeve. Po njegovem mnenju si želi predsednica težo vsega dogajanja s časom zmanjšati in zato preložiti odločanje o morebitni razrešitvi. A kot ugotavlja, to za stranko ni dobro, ker se bo o tem še razpravljalo. “Po vseh diskusijah v zadnjih mesecih je čas, da začnemo normalno delovati kot stranka, se ukvarjati s programom in našimi nalogami, ne pa s tem, kje je predsednica spala, kdo je plačeval račune in podobno. Čas je, da se to neha,” je bil oster Gantar.

Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Poslanci DeSUS so jo pozvali k odstopu, sicer svetu stranke predlagajo, da ji izreče nezaupnico.

Seja sveta stranke bo v četrtek popoldne prihodnji teden, in sicer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Št. komentarjev: 4
 1. gabriel pravi

  Udbaška izpostava v Desus (Ujčič) bo Pivčevo nesla že naslednji četrtek…

 2. aco pravi

  Aleksandra Pivec tega ne more politično preživeti, to je sedaj že jasno kot beli dan. Vprašanje pa je, kam bo desusovo barko zapeljal Gantar. To je dosti bolj pomembno vprašanje.

 3. Hit pravi

  Medijski rdeči linč ne sme imeti pravnih posledic. Nikjer in nikoli!

 4. raft pravi

  Srbsko-Ruska naveza. Zgledujmo se po Slovakih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen