Izrael izvedel povračilne letalske napade v Siriji

0

Med Izraelom in Sirijo je v ponedeljek zvečer prišlo do novih napetosti. Izraelska vojaška letala so napadla sirske vojaške cilje na jugu Sirije. Ta pa je sporočila, da je sirska vojska sprožila protiletalsko obrambo proti “sovražnim tarčam”.

Izraelski lovci, vojaški helikopterji in druga vojaška letala so napadli vojaške cilje na jugu Sirije, ki pripadajo sirski vojski, je sporočila izraelska vojska po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Zadeti cilji vključujejo opazovalne točke, obveščevalne sisteme, protiletalsko artilerijo ter poveljniške in nadzorne sisteme sirskih oboroženih sil,” so dodali.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je ob tem sporočil, da so Izraelci napadli sirsko južno provinco Kunejtra in mesto Bukamal v bližini iraške meje na severovzhodu Sirije. V napadih na Bukamal je bilo ubitih 15 ljudi, so dodali v observatoriju.

Sirska vojska pa je navedla, da je sprožila protiletalski sistem proti sovražnim tarčam v bližini Damaska, je poročala sirska tiskovna agencija Sana.

V izraelski vojski so pojasnili, da so se za letalske napade na sirske položaje odločili po nedeljskem incidentu, v katerem so v bližini dela Golanske planote pod nadzorom Izraela štirje moški poskusili nastaviti eksploziv. Moške je izraelska vojska ubila.

“Izraelska vojska odgovornost za vse aktivnosti na sirskem ozemlju pripisuje sirski vladi in bo še naprej odločno delovala proti kakršnikoli kršitvi izraelske suverenosti,” so dodali.

Odnosi med Izraelom in Sirijo so sicer močno zaostreni. Pretekli mesec so izraelski vojaški helikopterji napadli vojaške cilje na jugu Sirije v odgovor na izstrelke proti Izraelu. Od leta 2011 je Izrael izvedel na stotine napadov v Siriji, pri čemer je ciljal položaje sirske vlade ter zavezniških sil Irana in Hezbolaha. V Jeruzalemu trdijo, da želijo končati iransko vojaško prisotnost v Siriji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen