Hamilton z vodstvom od štarta do cilja do dramatične sedme zmage v Silverstonu

0

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je dobil še tretjo od uvodnih štirih dirk svetovnega prvenstva formule 1. V Silverstonu je po veliki drami v zadnjem krogu, ko mu je razneslo sprednjo pnevmatiko, zadržal prednost pred Nizozemcem Maxom Verstappnom (Red Bull). Tretje mesto je zasedel Charles Leclerc iz Monaka v Ferrariju.

Čeprav je imel še krog pred koncem dobre pol minute prednosti pred najbližjim zasledovalcem, je Hamilton vse do zadnjih metrov trepetal za zmago. Dirka se je namreč po petdesetih dokaj monotonih krogih – dvakrat je na stezo zaradi nesreč prišel varnostni avto, v zadnjih dveh krogih povsem razživela.

Najprej je iz igre za drugo mesto, ki ga je zdržal vse od štarta, izpadel Hamiltonov moštveni kolega pri Mercedesu Finec Valtteri Bottas. Zaradi razpadle pnevmatike je moral v bokse in zdrsnil izven prve deseterice.

“Dokler nisem slišal za težave Valtterija, nisem bil tako pozoren na svoje gume, takoj, ko je on zaostal, pa sem tudi sam začutil, da nekaj ni v redu,” je po dirka razložil Hamilton.

Kmalu je tudi šestkratnemu svetovnemu prvaku počila guma in iz ovinka v ovinek je dirka postajala bolj napeta.

“Vedel sem, da imam precej prednosti pred Maxom, a do konca dirke je bilo še več kot pol kroga. Iz boksa so mi sporočali prednost pred Maxom; najprej 25 sekund, nato 20, pred zadnjima ovinkoma, ko me bolid ni več ubogal, pa sem slišal devet, osem, sedem, …” je povedal Hamilton.

Skozi cilj je Britanec prišel z dobrimi petimi sekundami prednosti, ko je izstopil iz vozila in si najprej ogledal škodo na pnevmatiki, pa se je prijel za glavo in zmajeval.

“V karieri nisem doživel česa podobnega. V zadnjih ovinkih se mi je skoraj ustavilo srce. Hvala vsem, da se je vse dobro izteklo. Danes sem res imel srečo,” je dodal Hamilton.

Mercedes, ki je startal iz prve vrste, je imel dva kroga pred koncem v žepu dvojno zmago, na koncu pa bi kmalu ostal brez vsega. Red Bull je namreč dva kroga pred koncem v bokse poklical Maxa Verstappna, da bi ta z novimi gumami odpeljal najhitrejši krog in dobil eno točko za SP. Uspel mu je najhitrejši krog, a če bi Verstappen tedaj ostal na dirkališču, bi lahko verjetno v zadnjih metrih prehitel Hamiltona in prišel celo do zmage.

“Težko je biti zdaj pameten. Lahko bi tudi jaz obstal ali imel podobne težave in tudi drugo mesto bi splavalo po vodi. Zato moram biti zadovoljen z rezultatom,” je po koncu priznal Verstappen.

Za Hamiltona, ki je letos zmagal tretjič zaporedoma, je to sedma zmaga na enem od najbolj slavnih dirkališč na svetu in 87. v karieri. Britanec ima v skupnem seštevku 30 točk prednosti pred Bottasom, Verstappen jih ima še šest manj, četrti je Lando Norris, peti pa Charles Leclerc.

Naslednja dirka bo prihodnji teden znova v Silverstonu, na njej pa bo obeležena 70. obletnica svetovnega prvenstva. Prva dirka 1950 je bila namreč ravno velika nagrada Velike Britanije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen