EPP – Evropska ljudska stranka: Nujne so sankcije proti voditeljem Belorusije in pomoč civilni družbi

0

Skupina EPP v Evropskem parlamentu poziva k sankcijam proti beloruskemu predsedniku Lukašenku in voditeljem beloruskih organov pregona. Prav tako si prizadevajo za prenovljene programe pomoči EU, ki bi bili v pomoč in podporo civilni družbi v Belorusiji.

Agresivnost in grobost organov pregona do Belorusij in ponarejanje volilnih rezultatov morajo doživeti posledice. Potrebujemo ciljno usmerjene sankcije proti predsedniku Lukašenku, njegovim političnim sopotnikom in vodstvu organov pregona, ki sodelujejo pri zatiranju beloruskega naroda. Prav tako je treba ponovno zagnati ciljno usmerjene programe pomoči EU v podporo beloruski civilni družbi, zatiranim osebam in njihovim družinam, so sporočili visoki člani Evropskega parlamenta iz EPP.

“Belorusi so očitno zavrnili vladanje dosedanjega dolgoletnega predsednika Lukašenka. Dolge vrste pred volišči v mnogih delih države potrjujejo, da si državljani zadnje diktature v Evropi želijo sprememb. Imajo pravico do protestov in zaradi tega javno izrazijo svojo jezo. Predsednika Lukašenka pozivamo, naj ustavi zatiranje mirnih protestnikov, prav tako pa pozivamo Rusijo, naj se vzdrži vsakršnega vmešavanja. Evropska unija mora še naprej podpirati demokratične težnje Belorusije, kot to počne že vrsto let,”pravi evropska poslanka Sandra Kalniete in podpredsednica skupine EPP iz Latvije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen