Domnevno skorumpiran nekdanji španski kralj naj bi odpotoval v Dominikansko republiko

0

Nekdanji španski kralj Juan Carlos, ki se je znašel sredi večmilijonskega korupcijskega škandala, naj bi odšel v Dominikansko republiko, poročajo španski mediji. Umik v tujino je presenetljivo objavil v ponedeljek, korak pa utemeljil, da bo s tem razbremenil svojega sina, kralja Felipeja VI. pri opravljanju njegovih zadolžitev.

V pismu, ki ga je v ponedeljek objavila kraljeva palača, ni bilo navedeno, kdaj naj bi 82-letni nekdanji kralj zapustil Španijo in kam naj bi odšel. Danes pa španski dnevnik ABC poroča, da je Juan Carlos že odšel iz države v nedeljo in se preko Portugalske umaknil v Dominikansko republiko.

Podobno sta tudi časnika La Vanguardia in El Mundo poročala, da namerava Juan Carlos odpotovati k prijateljem v to karibsko otoško državo. Po drugi strani pa je portal El Confidencial poročal, da bo nekdanji kralj ostal na Portugalskem, kjer je preživljal mladost, ali pa se bo umaknil celo v Francijo ali Italijo.

V kraljevi palači pa uradno ne želijo pojasnjevati dodatnih podrobnosti. Za francosko tiskovno agencijo AFP so poudarili, da je edina informacija, ki jo imajo, ta, ki so jo objavili v ponedeljek na spletni strani, torej pismo Juana Carlosa svojem sinu Felipeju VI.

Odvetnik Juana Carlosa je v ponedeljek tudi zatrdil, da nekdanji kralj ne beži pred španskim pravosodjem in da bo ostal na voljo preiskovalcem in tožilcem.

Glede na anketo časnika ABC je okoli 68 odstotkov vprašanih mnenja, da se je Juan Carlos z odhodom iz Španije odločil narobe.

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti nekdanjemu kralju zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Savdska Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici.

V središču preiskave je okoli 100 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Savdska Arabija leta 2008 na skrivaj plačala Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče skuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.

Juan Carlos, ki se je na prestol povzpel po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975, je odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Abdiciral je po skoraj štirih desetletjih junija 2014. Tudi po abdikaciji je ohranil častni naziv Rey – kralj, ki ga bo nosil do smrti. V zadnjih letih je imel več operacij, lani pa se je umaknil iz javnega življenja.

Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki je vključevala njegovo hčerko Cristino in njenega soproga. Leta 2018 pa so se pojavili še omenjeni očitki, povezani s Savdsko Arabijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen