ZDA bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov

0

ZDA bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov. Nekatere med njimi bodo premestili v Italijo in Belgijo, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil ameriški obrambni minister Mark Esper. Kot je pojasnil novinarjem v Pentagonu, bodo ZDA s tem povečale svojo strateško fleksibilnost.

ZDA imajo trenutno v Nemčiji nameščenih 36.000 vojakov. Okoli 6400 se jih bo vrnilo v domovino, skoraj 5600 pa jih bodo premestili v ostale države članice zveze Nato, v Nemčiji jih bo ostalo okoli 24.000.

Kot je pojasnil minister Esper, je cilj premestitve ameriških sil utrditi jugovzhodno krilo Nata ob Črnem morju. Nekaj vojakov bi lahko iz Nemčije premestili tudi na Poljsko in v Baltske države.

Da nameravajo ZDA zmanjšati število svojih vojakov v Nemčiji, je ameriški predsednik Donald Trump potrdil sredi junija. Tedaj je kot razlog za to odločitev navedel, da Berlin ne zagotavlja dovolj finančnih prispevkov Natu in da slabo ravna z ZDA na področju trgovine. Kasneje je Trump odobril umik 9500 vojakov.

Napovedani delni umik ameriških sil iz Nemčije je že naletel na nasprotovanje v ameriškem kongresu, tako med demokrati kot med republikanci. Kritiki opozarjajo, da bodo ZDA s tem oslabile Nato, kar bo koristilo predvsem Rusiji. Nekateri v kongresu nameravajo umik sil iz Nemčije preprečiti z zakonom o prihodnjem proračunu za obrambo.

Ameriške sile so v času hladne vojne veljale za poroka varnosti tedanje Zvezne republike Nemčije. Takrat je bilo na območju občasno tudi do 250.000 ameriških vojakov. Po padcu Berlinskega zidu se je njihovo število močno zmanjšalo. Leta 2000 jih je bilo tako v Nemčiji še 70.000, deset let kasneje 48.000, danes jih je še 36.000. Nemčija je tako druga država z največ ameriškimi vojaki na svojih tleh, za Japonsko.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen