Vrhunska poteza ministra Simonitija: Del prispevka za RTV (5%) se bo po osnutku zakonskih sprememb razdelil tudi drugim medijem!

8

Osnutek sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jih pripravljajo na ministrstvu za kulturo, predvideva rešitev, po kateri bi del rtv-prispevka razdelili med druge medije, poroča spletni Dnevnik. Na RTVS dvomijo v ustavnost takega posega.

Glede na osnutek, ki so ga pridobili na časniku, naj bi tri odstotke prispevka namenili za financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) in pet odstotkov za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

Pri Dnevniku sklepajo, da bi lahko šlo za t. i. “sklad za pluralizacijo medijev”, ki je sicer v skladu z zakonom o medijih doslej deloval na podlagi sredstev iz proračuna. Poleg tega pa naj bi iz sistema RTVS izločili dejavnost oddajnikov in zvez in jo prenesli na novo gospodarsko družbo, ki bi bila v 100-odstotni lasti Republike Slovenije.

Po izračunih generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca bi s takšno spremembo izgubili okoli 14 milijonov prihodkov letno. Ob tem je opozoril, da dosedanje ustavno-sodne odločitve s tega področja kažejo, da bi bil takšen poseg v prihodke javnega zavoda dopusten le, če to ne bi ogrozilo njegovega delovanja. “Ker pa v tem trenutku za normalno delovanje RTVS že manjka več kot osem milijonov evrov, bi verjetno to sodišče težko dopustilo,” je povedal.

Direktor STA Bojan Veselinovič pa je opozoril, da na STA niso seznanjeni s kakšnimi načrti sprememb financiranja. Dodal je, da je stabilno in zadostno financiranje temelj avtonomnega javnega servisa, ki ga zagotavlja STA. Zato bi lahko brez celovite rešitve tega vprašanja zrušili nekaj, “kar dela dobro, kar je v pomoč drugim medijem, kar je bilo rojeno hkrati s samostojno državo Slovenijo in ima ugled v domači in tuji javnosti”.

Pojasnil ministrstva za kulturo STA še ni uspela dobiti, tudi na Dnevniku nanje še čakajo.

Št. komentarjev: 8
 1. sinclair pravi

  Vrhunsko?
  Uporabniki medijev, torej poslušalci gledalci naj odločajo kateri medij bodo, bomo financirali.
  Vse ostalo je kraja.

 2. tonč pravi

  Procent je premajhen. Najmanj 50% mora iti drugim medijem!!!

 3. marko pravi

  Vsaj začetek je. Po mojem je važno narediti preboj, potem pa ta procent večati… RTV nikakor ne rabi 120 milijonov evrov. Še zlasti ne, ker jih polovica večino delovnega časa preživi po sosednjih lokalih okoli RTVja.

  1. Vojko Žabjek pravi

   Pravi komentar 50/50!

 4. Jakob Črtomir pravi

  Čas bo presodil, če je vrhunskost res vrhunska.

 5. sinclair pravi

  Ok! Če so na ta način, pričeli z lupljenjem krompirja….
  To me moti, ker je izklopljena volja plačnika!
  Kdo vse se bo potem priklopil na to? Lobisti. Isto s* v drugo embalažo.

 6. Hit pravi

  ubogi Šarec je nocoj na TVS dobil svojih 5 minut in cvilil – napadal, pa nič oprijemljivega povedal, pač na nivoju peciklistov želi zrušiti vlado, ta revček niti za tv ni več, uboga tudi njegova stranka ko morajo samoodstopljenega in jokajočega prenašat, mentalno je popolnoma opešal, pa kdo ga še jemlje resno ??

 7. Viktorh pravi

  Dobra ideja…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen