V Bolgariji že več dni potekajo množični protivladni protesti s podporo proruskih socialistov

1

V Bolgariji so v ponedeljek zvečer peti dan zapored potekali protivladni protesti, na katerih se je zbralo na tisoče protestnikov. Ti so zahtevali odstop vlade pod vodstvom Bojka Borisova. Na protestih v prestolnici Sofija so zahtevali tudi odstop generalnega tožilca in notranjega ministra Mladena Marinova.

Poleg v Sofiji so protivladni protesti v ponedeljek zvečer potekali tudi v mestih Varna, Burgas in Plovdiv, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odstop generalnega tožilca so protestniki v Sofiji zahtevali zaradi preiskav v pisarnah dveh svetovalcev predsednika države Rumena Radeva. Protestniki so se podali tudi pred poslopje ministrstva za notranje zadeve zaradi domnevnega policijskega nasilja nad protestniki. Notranje ministrstvo je zaradi tega že uvedlo preiskavo, a so protestniki kljub temu zahtevali ministrov odstop.

Protesti so se v Bolgariji začeli minuli četrtek zvečer. Koalicijski vladi protestniki očitajo “korupcijo in mafijsko ravnanje”. Protestniki uživajo podporo opozicijskih bolgarskih socialistov ter proruskega predsednika Radeva, ki je v četrtek zvečer na protestih tudi nastopil kot govornik ter pozval k pregonu “mafije” iz vlade in državnega tožilstva.

Premier Borisov iz stranke Gerb je v odzivu na proteste ob koncu tedna sporočil, da zaradi odgovornosti do naroda ne bo odstopil. Vplivni poslanec vladajoče Gerb Toma Bikov v ponedeljek zvečer za državno televizijo sicer ni izključil možnosti predčasnih parlamentarnih volitev.

Redne parlamentarne volitve v Bolgarije bi morale biti marca prihodnje leto. Predčasne volitve bi lahko po mnenju poznavalcev pripravili šele jeseni, saj mora predsednik države v skladu z ustavo v primeru predčasnega odhoda sedanje vlade najprej imenovati začasno vlado.

Zaradi protestov so zaskrbljenost že izrazili bolgarski zdravniki, saj na protestih ni zaradi pandemije covida-19 priporočene ustrezne medsebojne razdalje, kar bi lahko posledično povzročilo porast okužb z novim koronavirusom in s tem zelo obremenilo bolgarski zdravstveni sistem. Število novih okužb z virusom v Bolgariji narašča od sredine junija.

V Bolgariji so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 7411 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 276 bolnikov.

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Fajonki in Jenullu prepovedat potovanja v tujino in zamrznit bančne račune.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen