Pred dnevi nesrečno padel, potem pa prišli usodni zapleti: Umrl velikan filmske glasbe Ennio Morricone

0

V 92. letu starosti je ponoči v rimski bolnišnici umrl italijanski velikan filmske glasbe Ennio Morricone, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Podpisal je več kot 500 partitur za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad, tudi častnega oskarja. Ob tem je ustvaril še več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del.

Po poročanju Anse je Morricone pred dnevi nesrečno padel in ob tem utrpel zlom stegnenice. Zaradi zapletov po padcu je preminil danes ponoči. Družina je sporočila, da bo pogreb velikega skladatelja potekal v družinskem krogu, “v znamenju ponižnosti, ki je vselej navdihovala njegovo delovanje”.

Pravni zagovornik družine Giorgio Assumma je dodal, da je maestro vse do zadnjega ohranil čilost in ponos. Pozdravil je ženo Mario, ki ga je predano spremljala v vsakem trenutku zasebnega in profesionalnega življenja in je bila ob njem vse do zadnjega diha. Prav tako se je zahvalil otrokom in vnukom za vso ljubezen in skrb, ki so mu jo naklonili. Hkrati pa se je poklonil tudi svojemu občinstvu. Iz njegove podpore je črpal ustvarjalno moč, še navaja Ansa.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, milijoni poznajo Morriconejevo glasbo, a je pogosto niti ne povežejo z njegovim imenom. Po značaju introvertirani Italijan je raje ostajal v ozadju, glamur mu je bil tuj. Glasbo je dolgo pisal pod psevdonimoma. Nagrade mu niso pomenile veliko. “Uspeh lahko prinese zadovoljstvo, vendar mora biti glasba vedno čista in korektna, ne sme postati le sredstvo za doseganje prepoznavnosti,” je po navedbah agencije APA zapisal v svoji knjigi spominov La musica e oltre (Glasba in še več).

Morricone je v svoji karieri sodeloval s svetovno znanimi režiserji, kot so Roman Polanski, Oliver Stone in Margarethe von Trotta, komponiral pa je tudi klasično glasbo in televizijske melodije. Leta 2007 je dobil častnega oskarja za življenjsko delo, potem ko je že opustil upanje na to nagrado. Za kipec za najboljšo glasbo je bil namreč nominiran petkrat, a je vsakič ostal praznih rok. Prvega oskarja za glasbo je dobil leta 2016 za film Osovraženih osem Quentina Tarantina.

Minuli mesec je bilo naznanjeno, da bo Morricone prejel tudi prestižno špansko nagrado princese Asturije na področju umetnosti, skupaj z ameriškim skladateljem Johnom Williamsom. Po najavi je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa Morricone za časnik La Razon izrazil upanje, da se bo oktobra uspel udeležiti podelitve nagrade: “Seveda se bom potrudil priti, a razumeti morate, da bom 10. novembra dopolnil 92 let. In razumeti morate, da se 92-letnik ne premika naokrog tako zlahka.”

Na smrt velikega glasbenika so se odzvali tako politiki kot številne znane osebnosti. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v uradni izjavi dejal, da je Italija ostala brez markantnega in genialnega umetnika. “Glasbenik, ki je bil hkrati prefinjen in ljudski, je pustil izjemen pečat v glasbeni zgodovini druge polovice 20. stoletja. S svojo filmsko glasbo je izjemno doprinesel k širjenju in utrjevanju ugleda Italije v svetu,” je dodal in izrazil sožalje glasbenikovi družini.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je Morriconeja v zapisu na Twitterju imenoval za “enega največjih italijanskih maestrov”, ki se je “s svojimi melodijami dotaknil in omogočil sanje vsemu svetu”. Dodal je, da se bomo ustvarjalne genialnosti maestra z izjemno hvaležnostjo spominjali za vedno.

Britanski filmski režiser Edgar Wright je na Twitterju zapisal, da je znal Morricone “povprečen film spremeniti v uspešnico, ki si jo preprosto moraš ogledati, dober film v umetnost, izjemen film pa v legendo”. Dodal je, da že vse življenje posluša njegovo glasbo in se poklonil izjemni zapuščini, ki jo je zapustil. Člana elektronskega dvojca Orbital sta v svojem zapisu poudarila, da jima je bil Morricone v velik navdih in ga imenovala za enega najboljših skladateljev filmske glasbe vseh časov.

Skladatelj Hans Zimmer je danes v oddaji BBC Breakfast dejal, da je bil Morricone “edinstven”, prava “ikona”. “Njegova glasba je bila vselej izjemna in ustvarjena z izjemnim čustvenim nabojem ter intelektualnem premislekom.” Pisateljica Joanne Harris pa se je v svojem zapisu spomnila srečanja s skladateljem na podelitvi baft, ko mu je lahko rekla le: “Sono una fan.” (Sem vaša oboževalka.)

Po navedbah dpa so bili na dolgem seznamu njegovih oboževalcev med drugimi tudi Bruce Springsteen, Metallica, Roger Waters, Celine Dion, Herbie Hancock, Andrea Bocelli in Yo-Yo Ma. Vsi omenjeni so sodelovali tudi pri albumu iz leta 2007, ki je nastal kot poklon maestru z naslovom We All Love Ennio Morricone.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen