To so prizori ob katerih zaledeni kri: V Kočevskem rogu odkrili še eno množično morišče

21

Jamarji so v enem od kraških brezen v Kočevskem rogu odkrili človeške posmrtne ostanke. Gre za ostanke najmanj 35 oseb, verjetno pa jih bodo izkopali še več deset. “Domnevamo lahko, da gre za eno od še neodkritih morišč v Kočevskem Rogu,” je sporočil predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.

Na človeške ostanke so jamarji naleteli med topografsko raziskavo kraških brezen v Kočevskem rogu. V petek so nato novomeški jamarji, arheologa Uroš Košir in Marko Pečovnik ter antropologinja Petra Leben Seljak iz podjetja Avgusta začeli z raziskavo, je navedel Dežman.

Po delnem iznosu posmrtnih ostankov je antropološka analiza odkrila, da gre za posmrtne ostanke vsaj 35 oseb. Gre za moške, morda pa je med njimi ena ženska. “Po stanju v jami lahko sklepamo, da bo v nadaljevanju ekshumiranih vsaj še nekaj deset oseb,” je navedel Dežman.

V kraških breznih v Kočevskem rogu so posmrtni ostanki predvsem nekdanjih več tisoč pripadnikov novomeške domobranske skupine, ki se ni uspela umakniti v tujino. Lovili so jih še dolge mesece po koncu vojne in večinoma umorili, je dodal predsednik komisije.

Pričakovali so, da jih bodo našli tudi v grobišču v Rugarskih klancih, kjer so bili odkriti posmrtni ostanki 22 moških. A glede na odkrite predmete gre verjetno za žrtve, ki so bile del oboroženih formacij Neodvisne države Hrvaške.

Zadnje raziskave v Kočevskem rogu so medtem potrdile, da je brezno pod Macesnovo gorico “verjetno največje slovensko morišče in grobišče”, je izpostavil Dežman. V komisiji upajo, da bo letos izveden razpis, ki bo omogočil ekshumacijo žrtev v prihodnjem letu. Medtem naj bi v breznu pod Krenom končali predvsem pripadniki srbskih in črnogorskih četniških enot.

Dežman je spomnil, da prav na današnji dan poteka spominska slovesnost za umorjenimi muslimani v Srebrenici. “In če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti, ki jih odkrivamo v Kočevskem rogu ter drugod po Sloveniji,” je zapisal.

Dr. Dežman pa takole podrobno opisuje to zadnje odkrito komunistično morišče in vleče vzporednice s Srebrenico:

“Med topografsko raziskavo kraških brezen v Kočevskem rogu sta jamarja v enem od brezen naletela na človeške posmrtne ostanke. V petek, 10.julija 2020, so novomeški jamarji in arheologa dr. Uroš Košir in Marko Pečovnik ter antropologinja dr. Petra Leben Seljak iz podjetja  Avgusta začeli z raziskavo. Po delnem iznosu posmrtnih ostankov je antropološka analiza odkrila, da gre za posmrtne ostanke vsaj 35 oseb, moških, morda je med njimi ena ženska.

Po stanju v jami lahko sklepamo, da bo v nadaljevanju ekshumiranih vsaj še nekaj deset oseb.

Domnevamo lahko, da gre za eno od še neodkritih morišč v Kočevskem Rogu, kjer so posmrtni ostanki   predvsem nekdanjih več tisoč pripadnikov novomeške domobranske skupine, ki se ni uspela umakniti v tujino. Lovili so jih še dolge mesece po koncu vojne in večinoma umorili.

Pričakovali smo, da jih bomo našli tudi v morišču in grobišču v Rugarskih klancih, vendar   so bili tam odkriti posmrtni ostanki 22 moških.   Glede na odkrite  predmete gre verjetno za žrtve, ki so bile del oboroženih formacij Neodvisne države Hrvaške.

Zadnje raziskave v Kočevskem Rogu so potrdile, da ja brezno pod Macesnovo gorico verjetno največje slovensko morišče in grobišče. Upamo, da bo letos izveden razpis, ki bo omogočil ekshumacijo žrtev letu 2021.

Analiza več sto predmetov žrtev, umorjenih v breznu pod Krenom, ki so bile najdeni v breznu pri Debliških livadah, nakazuje, da gre večinoma za predmete, povezane s pripadniki srbskih in črnogorskih četniških enot.

Tako se poraja vprašanje, kje so potem v Kočevskem Rogu pobili iz Avstrije vrnjene hrvaške vojne ujetnike. Ali so morda ti v še neznanem breznu v Ušivih jamah?

Prav tako še nimamo odgovora o  Italijanih (morda so mislili Jelenov žleb?) v Kočevskem Rogu, o katerih  so govorili na sestanku na slovenskem Izvršnem svetu 11.aprila 1960. Obravnavali so sporazum med Italijo in Jugoslavijo o prekopu posmrtnih ostankov padlih italijanskih vojakov v Italijo. Takrat so odločili: »Poseben primer so Kraške Jame in Kočevski Rog. O teh dveh zaenkrat Italijani ne govore. Če pa bodo postavili to vprašanje bo mogoče odbiti obisk oz. pregledovanje teh krajev edinole z motivacijo, da je Kras v našem obmejnem pasu in da je Kočevski Rog kot strateško ozemlje, tajnost.«

Danes, 11.julija, je spominska slovesnost za umorjenimi muslimani v Srebrenici. Mednarodna skupnost je vložila izredne napore in sredstva v odkrivanje resnice o tem genocidu in sojenju odgovornim zanj.

Smrt več kot 8300 mož in dečkov ni bila posledica maščevanja, ampak je bila morilska akcija načrtovana in ukazana z najvišje ravni. Operacija je zahtevala ogromna sredstva, mobilizacijo moštva, določitev lokacij pobijanja in zakopavanja, oskrbo z prevoznimi sredstvi in strelivom, izbiro lokacij umorov, zagotovitev moštva in strojev za izkop grobov in zakop posmrtnih ostankov žrtev. Genocid je vojska bosanskih Srbov posmrtnih ostankov izvedla od 11.-19.julija 1995. Čez desetletje je komisija Republike srpske poročala, da je bilo v genocid vpletenih 25.08 oseb, od tega 19.473  vojakov. 17.974 so jih identificirali z imenom in priimkom.

Mednarodna skupnost se zaveda svoje odgovornosti, ker ni zmogla zagotoviti obljubljenega varstva za ogrožene muslimane. Na strani zločincev so naredili vse, da bi zločin skrili in zaščitili zločince: uničevanje arhivov, prekopavanje posmrtnih ostankov žrtev, pritisk na priče pred haškim sodiščem, pomoč zločincem pri skrivanju pred aretacijami …

In če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti, ki jih odkrivamo v Kočevskem Rogu ter drugod po Sloveniji.  R Slovenija naj v tem globalnem procesu tranzicijske pravičnosti še naprej aktivno sodeluje.”

Št. komentarjev: 21
 1. Jakob Črtomir pravi

  Bila je vojna.

 2. Re gornjemu pravi

  In to mnogo hujša, kot osamosvojitvena

 3. linke pravi

  nisem še slišal da bi rdeča fajonka rekla da jo je sram. bila je vojna . ja tudi v bosni oz srebrenici je bila vojna. vsi drugi so vredni žalovanja samo slovenski človek ne. tako rdeči banditi še danes govorijo.

 4. bruh pravi

  ne, ni bila več vojna proti črni nacionalsocialistićni zveri…ne, ni bila več….bila je komunistična rev olu cija in komunistično klanje za totalitarni prevzem oblasti……. naši levičarski smrdeči nestrpni, mafijski rdeči pra sci in svi nje , NASLEDNIKI teh komunističnih zločinskih pr a scev in svi nj vedo tudi to….. ampak ne bodo NIKOLI priznali, spomnite se…NIKOLI………ti naši komunjazerski smrdeči levičarski pra sci in svi nje so POPOLNOMA enaki tem komunističnim klavcem, ki so zverinsko in zločinsko krvavordeče polnili vsako brezno, vsako luknjo ne le vojnimi sovražniki ampak tudi z motečimi drugače mislečimi, z otroki, z ženskami, in vsakogar bi lahko motil in omejeval njihov TOTALITAREN prevzem oblasti……….

 5. bruh pravi

  ……… to je to, vse ostalo je sprenevedanje…..jutri bo v trstu narejen še en mali korak naprej v demokracijo ko bo jasno povedano, da ni razlik med italijanskim fašistom in slovenskim/jugoslovanskim komunistom….ajd….kot ni razlik med njimi in nemškimi zločinskimi nacionalsocialisti….ajd…
  zgornja kučanova levičarja kot čisto vsak petkov protestnik v enoumni, enpartijski, smrdeči mafijski ljubljankovini je dedić teh komunističnih klavcev…….ideološko, politično, mafijsko, zverinsko nestrpno….ajd…oni so taki….

 6. bruh pravi

  oni so to…njihov najvišji kulturni domet je to zverinsko previlavnje krvi za OBLAST…oni so taki, drugega ne razumejo…od leta 1990 dalje jih lahko vsaj kolikor toliko mirno opisujemo……in oni lahko le zverinsko krulijo….ajd….

 7. bruh pravi

  je pa zanimivo, da kar je napisl JJ o klanju v srebrenici tako močno razburi jugobalkanske levičarske ZLOČINSKE in NESTRPNE smrdeče pra sce in svi nje……to je dokaz, da je zadel v bistvo in povedal resnico na glas……. nimam dvomov, da bo naši komunjazerski levičarji ( za bando 571 v prvi vrsti) JJ dodobra popljuvali, ker si je upal povedati resnico na glas……..

 8. bruh pravi

  odziv nekaterih bos anćićevih medijev pa pove, da tam kulturno ni velikih razlik z ljubljankovino….res eno veliko smrdeče jugobalkansko sra nje tale komunjazerska bosna…ajd..res ena navadna smrdeča vuko jeb ina…..mislim, da bo tudi podivjani, nestrpni mafijski ljubljanovićev bos anski partijsko uvoženi smrdeći vojinopra sec kaj na glas dvije zaklrulil….stavimo?—-..dedić komunističnega klanja in mafijsko priviligirani jugonostalgićni zagovornik klanja drugače mislečih bo GOTOVO kaj zverinsko zakrulil…..no way….

 9. Hit pravi

  a se bo Fajonka kaj oglasila?

  1. bruh pravi

   ne fajonka, ne serpentinšek, ne kordišek, ne mafijaković, ne kućan, ne banda 571, ne vojino pra sec, ne novak, ne ti in drugi pisunčki……oni so vsi svi njsko posrani komunistični nostalgiki….brez tega klanja ne bi bili tam kjer so….sodno, medijsko nedotakljivi..ajd…ne pričakuj od tejugobalkanske smrdeče rdeče drhali nič—..le nestrpnost, sovraštvo, mafijskost in zverinsko slast po totalitarni OBLASTI…četudi znotraj PENA ali EU….seveda kot kao “slovenistanska kvota….ki jo pošilja kućano mafijski levičarski klan….ajd…
   oni so taki hit……vsi….ajd

 10. Re gornjim pravi

  Ta vaš plešasti jajo, dela sramoto človeštvu, vi pa seveda takoj za njim beee in iščete vse mogoče druge finte, da bi odvrnili pozornost drugam. Upam, da vas je globoko v sebi sram, za njegovo obnašanje, ki meji na norost, kar je itak že znano doma, sedaj pa še v tujini

  1. bruh pravi

   a ti res misliš, da ste vi balkanski smrdeči komuanajzerski rdeči NESTRPNI pra sci in svi nje že cel svet?….in celo človeštvo?…ajd …bodimo resni….

 11. Pubec pravi

  Kri ti zaledeni tudi ob tvitanju našega ljubljenega vodje o genocidu v Bosni

  1. Hit pravi

   Pubec, ti si patološko obseden z Janšo.

  2. bruh pravi

   le če si jugobalkaski komunajzerski NESTRPNI smrdeči pra sec ali svi nja….ajd..

 12. linke pravi

  meni je kri ne zaledenela, temveč zavrela ko je neki gizdalin od predsednika države imenoval okostja v jamah za drugorazredno temo.

  1. zvone pravi

   Jap, Turčin Danilov, ki prav tako prisega na naravno pravo…

 13. haapy yack pravi

  hoj
  Za povojne poboje so v veliki meri krivi prevarantski Angleži, ki so na prevaro vrnili begunce češ, da gredo v Italijo vrnili partizanom. Zgodila se je trgovina med Titom in Angleži za Koroško. Leta 2020 bi moral prevarantski Angleži odpreti arhive kaj se je v resnici dogajalo z kupčijo med Titom in Angleži glede Koroške.
  So prevarantski Angleži že odprli ta del arhivov?
  boditevcvetju

 14. raft pravi

  Črtomir, pa si ti siguren, da živiš v obliki človeka, ali si kot kaže tvoj bedni stavek ena navadna rdeča svin-ja?

  1. Re gornjemu pravi

   Kar lahko mirno človek prisodi tudi tebi!

 15. raft pravi

  Linke pravi Pred 19 ur
  meni je kri ne zaledenela, temveč zavrela ko je neki gizdalin od predsednika države imenoval okostja v jamah za drugorazredno temo
  ——————–
  Ne sekiraj se. Tudi on bo drugorazredna tema. Zakaj in kako bo to postal pa naj zaenkrat ostane skrivnost. Mogoče bo tudi on nekje zazidan tako kot drugorazredni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen