Slovenija se po menjavi ekipe zelo resno pripravlja na predsedovanje EU

0

Slovenija je zelo okrepila priprave na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, ki so zastale zaradi menjave vlade in epidemije covida-19, je danes povedal govorec ministrstva za zunanje zadeve Aleksander Geržina. Ob tem je državljane pozval, naj v luči covida-19 pred odhodom v tujino preverijo vse dostopne informacije.

Geržina je pojasnil, da je Slovenija v pripravah na predsedovanje Svetu EU zaradi menjave vlade in epidemije covida-19 “izgubila kar nekaj mesecev”. “Priprave na predsedovanje smo zelo intenzivirali,” je povedal na redni mesečni novinarski konferenci MZZ.

Koordinacijo priprav in tudi samega poteka predsedovanja sta sicer z menjavo vlade prevzela ministrstvo za zunanje zavede in zunanji minister Anže Logar, ki tudi vodi širšo delovno skupino za priprave. Ustanovljen je bil tudi sekretariat, ki skrbi za logistični vidik priprav in izvedbe predsedovanja. Poleg tega pri pripravah delujejo še podskupine za proračun, program, kadre ter komuniciranje in promocijo.

Danes se izteče rok, do katerega morajo te podskupine predstaviti dopolnila za izvedbo predsedovanja na programskem, finančnem, logističnem in kadrovskem področju. Poročila bodo obravnavali v petek, tako da bo septembra znanega bistveno več glede izvedbe predsedovanja, je pojasnil govorec MZZ.

Proračun sicer ostaja takšen, kot ga je predvidela prejšnja vlada. Za letos je za predsedovanje namenjenih 23 milijonov evrov, za prihodnje leto pa 48 milijonov evrov. Tudi glede zaposlovanja za namen predsedovanja načrti zaenkrat ostajajo enaki. Za čas predsedovanja nameravajo zaposliti 350 dodatnih ljudi, je povedal.

Dodal je, da slovensko stalno predstavništvo v Bruslju že krepijo, a je tudi pri tem zaradi epidemije prišlo do zamika. Ravno v teh dneh odhaja en del ekipe na misijo, še veliko pa jih bo. Selitev predstavništva v nove prostore je predvidena avgusta.

Priprave na predsedovanje bo tudi ena od tem posveta slovenske diplomacije, ki bo letos 3. in 4. septembra. Slovenski diplomati bodo govorili tudi o Sloveniji v globalnih mednarodnih odnosih in varnostnem okolju v času covida-19 ter varnostnem in gospodarskem pomenu transatlantskega prostora, je napovedal Geržina.

Spregovoril je tudi o imenovanju posebnega odposlanca za Hrvaško, ki ga je napovedala slovenska vlada. Dejal je, da čakajo na imenovanje nove hrvaške vlade, glede odposlanca pa bo tako več verjetno znanega septembra ali oktobra.

Minister Logar bo sicer pred poletnim premorom v Varšavi obiskal poljskega zunanjega ministra Jacka Czaputowicza. Nato ima 17. septembra predviden obisk v Bruslju na sedežu zveze Nato in pogovore z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom. 15. septembra bo gostil zunanje ministre Avstrije, Madžarske, Češke in Slovaške, ki so skupaj s Slovenijo združeni v formatu petih srednjeevropskih držav (C5).

Geržina je dejal še, da se na MZZ obračajo številni državljani z vprašanji glede potovanj v tujino. Pozval jih je, naj, preden se odločijo za pot, pregledajo vse informacije na spletnih straneh vlade, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), policije in tudi drugih držav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen