Rusija z odobravanjem sprejela napoved (delnega) umika ameriških vojakov iz Nemčije

0

Rusija se je danes z odobravanjem odzvala na napoved umika okoli 12.000 ameriških vojakov iz Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Manj bo ameriških vojakov na evropskih tleh, mirneje bo v Evropi,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

ZDA so v sredo napovedale, da bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov. Okoli 6400 se jih bo vrnilo v domovino, skoraj 5600 pa jih bodo premestili v ostale države članice zveze Nato, med drugim Belgijo in Italijo. V Nemčiji jih bo ostalo okoli 24.000.

Kot je ob tem pojasnil ameriški obrambni minister Mark Esper, bodo ZDA s tem povečale svojo strateško fleksibilnost. Cilj premestitve ameriških sil je utrditi jugovzhodno krilo Nata ob Črnem morju. Nekaj vojakov bi lahko iz Nemčije premestili tudi na Poljsko in v Baltske države.

Da nameravajo ZDA zmanjšati število svojih vojakov v Nemčiji, je ameriški predsednik Donald Trump potrdil sredi junija. Tedaj je kot razlog za to odločitev navedel, da Berlin ne zagotavlja dovolj finančnih prispevkov Natu in da slabo ravna z ZDA na področju trgovine. Kasneje je Trump odobril umik 9500 vojakov.

Napovedani delni umik ameriških sil iz Nemčije je na nasprotovanje naletel tudi v ameriškem kongresu, tako med demokrati kot med republikanci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen