Rembrandtov avtoportret prodali za skoraj 16 milijonov evrov

0

Londonska avkcijska hiša Sotheby je za avtoportret nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna iztržila več kot 14,5 milijona funtov (skoraj 16 milijonov evrov), kar doslej najvišji znesek za umetnikov avtoportret, prodan na dražbi. Doslej je za najdražji Rembrandtov avtoportret veljala upodobitev iz leta 2003, ki je dosegla 7,5 milijona evrov.

Po pisanju spletnega portala Artdaily se je za umetnikov avtoportret s črnim klobukom in belim ovratnikom potegovalo šest kupcev, so pa predvidevali, da bo slika šla za med, saj je bila izklicna cena med 13 in 17 milijoni evrov.

Avtoportret je nastal leta 1632, ko je bil umetnik star 26 let. Po pisanju spletnega portala gre za enega redkih avtoportretov, na katerem je umetnik oblečen v formalno oblačilo.

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil 15. julija 1606 v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini (1640) in ženini (1642) smrti je zašel v finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okrog 700 slik, 300 jedkanic in okrog 1800 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive, posvečal pa se je tudi portretom, avtoportretom, žanrskim prizorom, tihožitju in alegorijam. V začetku je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami in značilnim zlatorumenim tonom podob, kasneje z bolj umirjenim koloritom ter vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen