Putin podpisal odlok o spremembi ustave, ki stopi v veljavo v soboto

2

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok o spremembi ustave. Rusi so spremembe ustave, ki bodo stopile v veljavo v soboto, potrdili z veliko večino in s tem omogočili Putinu še 16 let na oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je v odloku določil, da spremembe stopijo v veljavo v soboto. “Državljani Rusije so se odločili in v skladu s to odločitvijo sem podpisal odlok, da se uradno objavi ustavo z dopolnili,” je danes dejal Putin.

Ruski volivci so pričakovano z veliko, več kot dvotretjinsko večino na referendumu podprli ustavne spremembe, podprlo jih je namreč 77,92 odstotka volivcev. Glavni dan referenduma je bil v sredo, državljani pa so lahko svoje glasove oddali že šest dni prej.

Dolgoletni ruski voditelj Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, saj da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški.

Ustavne spremembe predvidevajo okrepitev pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.

A ključno je, da bo lahko Putin po njihovi zaslugi za predsednika države kandidiral še dvakrat, s čimer bo na oblasti – če bo seveda obakrat zmagal – ostal še 16 let. 67-letnik Rusijo kot predsednik ali premier sicer vodi že dve desetletji in je po Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem.

Št. komentarjev: 2
 1. Jani pravi

  Mi,Slovenija čista kopija Rusije : min. plača, usklajevanje pokojnin……itd. Še funkcijo dosmrtnega predsednika rabimo.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Globala je ugotovila, da je najboljši sistem vladanja fendalizem kakršen je bil pred tisoč in več leti,
  Gospodar suženj.
  Po nameščeni krizi se bo to tudi zgodilo.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen