Prodaja novih vozil v EU je prvi polovici leta padla za 38 odstotkov

1

Prodaja novih vozil v EU se je v prvi polovici leta po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) medletno zmanjšala za 38,1 odstotka. Samo junija je bilo registriranih 949.722 novih vozil, kar je 22,3 odstotka manj kot junija lani, je sporočilo združenje.

Prodaja novih vozil se je kljub padcu sicer junija v primerjavi z majem nekoliko izboljšala. Maja je bil namreč padec v EU 52,3-odstoten, kaže poročilo ACEA.

Na evropski avtomobilski trg so močno vplivali ukrepi, ki so jih države sprejele za omejitev širjenja novega koronavirusa; marca je bil padec prodaje medletno 55-odstoten, aprila pa kar 75-odstoten.

Junija je prodaja padla na vseh večjih evropskih trgih, razen v Franciji, kjer so zabeležili 1,2-odstotno rast. ACEA je rast pripisala ukrepom francoske vlade za pomoč sektorju. V Španiji je na letni ravni padla za 36,7 odstotka, v Nemčiji za 32,3 odstotka in v Italiji za 23,1 odstotka.

V Sloveniji je bilo junija prodanih 6565 novih vozil, kar je po podatkih ACEA 5,8 odstotka manj kot junija lani. V prvi polovici leta pa je bilo prodanih 28.005 novih vozil, kar je 31,9 odstotka manj kot v prvi polovici lanskega leta.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Dobr uvedlo se bo nazaj volovske vprege.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen