Premier Janša neodgovornim protestnikom: Eklatantno kršite zakon in ogrožate zdravje celotne države!

12

Danes so v več mestih po Sloveniji znova potekali redni protivladni petkovi protesti. V Ljubljani in Mariboru pa so se jim pridružili še podporniki vlade v rumenih jopičih. Do večje konfrontacije sicer tudi številčno zelo različnih skupin ni prišlo. Se je pa tokrat prek Twitterja na dogodke odzval tudi premier Janez Janša.

Premier Janša je imel povsem prav, saj se je velika večina protestnikov protestov udeležila brez osebne zaščitne opreme. Še predsednica SD Tanja Fajon in skesanec Ivan Gale sta svoji maski imela zraven le simbolično, saj ju nista imela nameščeni na obraznem predelu.

Duo “Sta šla na parado, maske pod brado”

Nekaj deset protestnikov v rumenih jopičih se je zbralo na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 18.30, pozneje pa so se premaknili na Trg republike, ki tudi tokrat ni bil ograjen, pozneje v park slovenske reformacije in tudi pred Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike.

Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj. “Naših vojakov ne boste blatili,” so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Vmes so prepevali nekatere domoljubne pesmi. Pred poslopjem RTVS pa so izrazili nasprotovanje zavodu. Izrekli so se tudi za ukinitev RTV.

Protivladni protestniki pa so se okoli 19. ure začeli zbirati na ulicah v središču Ljubljane in se kakšne pol ure pozneje v večjem številu – tudi tokrat se jih je po nekaterih ocenah zbralo več tisoč – zbrali na Trgu republike. Njihova stališča in zahteve so bolj ali manj znana – nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja ter zanje neprimernemu odnosu do nevladnih organizacij in kulturnikov, ne strinjajo se z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije.

Na Trgu republike so protestniki razgrnili platno s prekrižano svastiko. Po poročanju Televizije Slovenija pa so nekateri podporniki vlade slekli rumene jopiče in se pomešali med ostale protestnike.

Kot je skoraj 100 skupin zapisalo pred protestom, se je oblikovala enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Obenem pa so danes izrazili tudi nasprotovanje shodu rumenih jopičev, za katere ocenjujejo, da gre za “s strani vladne koalicije instrumentalizirano neonacistično skupino”, in kulturi sovraštva.

“Na ulicah ne sme biti prostora za nestrpnost in diskriminacijo. Proti sovraštvu in nasilju gradimo solidarnost in odpor,” so navedli na družbenih omrežjih. Izrazili so tudi nasprotovanje polaganju vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi.

Danes je sicer prišlo tudi do nekaj napetosti. Med drugim med policijo in posameznimi protestniki, saj jih policija na Trg republike ni želela spustiti po Šubičevi, a so se večinoma, tudi na prigovarjanje drugih protestnikov, potem odpravili naokoli.

Danes je sicer prišlo tudi do nekaj napetosti. Med drugim med policijo in posameznimi protestniki, saj jih policija na Trg republike ni želela spustiti po Šubičevi, a so se večinoma, tudi na prigovarjanje drugih protestnikov, potem odpravili naokoli.

Rumeni jopiči v Mariboru.

Protesti so potekali tudi drugod, skupina rumenih jopičev pa se je tokrat sprehodila tudi čez Trg svobode v Mariboru.

Nekaj krepkih pa so si izmenjali tudi posamezni predstavniki enih in drugih protestnikov, a na daljavo, saj je vse skupaj spremljala policija. Do večjih konfrontacij skupin za zdaj ni prišlo.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov v središču Ljubljane. “Prvi shod se je začel okoli 18. ure, ko so se protestniki začeli zbirati na Prešernovem trgu. Zbrana skupina okoli 80 protestnikov je nato s Prešernovega trga odšla na Trg republike. Drugi neprijavljen protest se je prav tako začel na Prešernovem trgu, nato pa je okoli 2500 zbranih protestnikov organizirano odšlo v smeri proti Slovenski cesti ter krožilo med ulicami v centru mesta in se nato zbralo na Trgu republike,” so zapisali na PU Ljubljana.

Shoda sta po navedbah policije potekala mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti. Policisti so pri varovanju shodov opravili 36 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih. Nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so napovedali v sporočilu za javnost.

Št. komentarjev: 12
 1. Johan pravi

  Zanimivo, rumeni pa ne kršijo zakona, ker so ” naši “?

  1. GottTag QuelleAmeise pravi

   Tega ne piše, namenjeno je vsem protestnikom, bujna komunajzarska domišljija deluje a ne ?

 2. hinko pravi

  Rumeni jopiči podpiram vas, samo tako naprej!

 3. Johan pravi

  Velja to tudi za Boža Spasiča?

 4. bruh pravi

  ZAPISANO vprvi teden APRILA:

  ta stari pravijo, da so leta 2000 bajukovo vlado rdeči mafijski pra sci in svi nje napadali čisto vsak dan , preko vseh medijev, čisto vsak novinar (danes jasno vemo , da gre ya bando 571) je dnevno pljuval in lagal, prav enako parapolicija ( danes npuići) in kućanovi mafijski podsistemi, vseh sedem mesec je bajuk moral dnevno poslušati kruljenje teh naših post-komunističnih ZLOČINSKIH levičarjev…….vse to le da so se vrnili rdeči kućanovi mafijski pra sci in svi nje ponovno na oblast…… ko se je vrnil ogabni in smrdeči rdečuh drnovšek je bilo pa takoj vse mirno….enako so počeli v letih 2004 -2008, takrat je rdeči mafijski komunistični zločinec kućan moral organizirati kar čisto mafijski konstrukt znoraj EUope:….( mislim, da je le v slovenistanu mafija čisto legalizirana in ima pod seboj sodnike, tožilce, policaje. itd…, da o bandi 571 niti ne govorimo..navadni ogabni nestrpni levičarski aktivsti ) …..o mafijsko vodenih in organiziranih kao ustajah leta 2012 pa ne bi zgubljal besed….tam so sodelovali le najbolj svi njski in smrdeči mafijski ljudje..na ulicah kot v studiju rtv in pop….. edini mafijač ljubljanković seveda s tem ni imel težav……ajd….. sedaj bo isto….. pričakujte si naval po medijih, fb…kjer bo uradno 70.000 zainteresiranih….v resnici pa vedno istih 25.000 najbolj mafijsko ideološko pogojenih enoumno vzgojenih nestrpnih rdečih pra sev in svi (MED NJIMI VELIKO VISOKIH DRŽAVNIH svi njskih KADROV)..in torej nič novega pod krvavordečim mafijskim kućanovim nebom…. zločinci in mafijači so bili in to bodo ostali…..
  slovenisatanski levičar je pač tak…vedno..nedemokratičen, izredno ideološko nestrpen, enoumno vzgojen in prepričan, vedno sistemsko mafijsko pokoren in volilno discipliniran smreči rdeči pra sec ali svi nja…vedno…ko razumete to dragi drugače misleči, je življenje veliko lepše….oni so taki pač…ajd

  ZAPISANO prve di APRILA………( dodal sem le : banda 571 in npuićići…ajd…)

  In ponavljam kar sem že prvi dan zapisal o kućanovem mafijskem rdečem kadru galetiću…………… on ni noben žvižgać, nikoli ni bil in nikoli ne bo, ker bi moral …on je le kućanov mafijski ogabni ideološko BLAZNO NESTRPNi ultra-levićarski kućanov smrdeči pra sec….ajd…..

 5. bruh pravi

  glede bivše kućanove, sedaj sorošove DIVJE NESTRPNE , zverinsko mafijske, STERILNE , smrdeče rdeče svi nje fajnkćiće pa ne bi zgubljal besed…le če si opranoglavi nestrpni kastrirani smrdeči levićar jo lahko vzameš v poštev…ajd..

 6. raft pravi

  Branko Gregorič • 2 hours ago
  PROKLETA BABJA ANARHOFAŠISTIČNA ZALEGA! OD KJE SE TE KOMUNISTIČNE ANAKONDE JEMLJEJO?
  ——————–
  Vsi vemo od kje, ti pa si le spremeni svoj poče-fur-jeni priimek Gregorič v prekrasen slovenski priimek Gregor.
  Pomanjševalnice so bile po prvi sv. vojni Slovencem podtaknjene tako kot menjava denarja.

 7. Frojd pravi

  Hmmmmmmmmm, če je Gale vodja protestov, je to seveda obsojeno na skorajšnji propad…

 8. linke pravi

  meje z balkanom hermetično zapreti , rdeče protestnike v ljubljani pa kaznovat z zaporom. v nasprotnem primeru pade vlada ,pa ne od nasprotnikov ampak domoljubov.

  1. Hit pravi

   Umiri se, ne napadaj vlade.

 9. haapy yack pravi

  hoj
  Nabijate zarjavele žeblje v trhle deske. Se je že kdo vprašal zakaj ni bilo lustracije.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen