Pred Trumpovo stolpnico v New Yorku ogromen napis Črna življenja štejejo

2

Newyorški župan Bill de Blasio je uresničil napoved in v četrtek so delavci na plačilnem seznamu mesta del 5. avenije pred Trumpovim stolpom na Manhattnu pobarvali z velikim rumenim napisom Black Lives Matter (Črna življenja štejejo), kar je vsaj za en dan postala turistična atrakcija.

Trump je gibanje, ki je nastalo pred leti po smrti neoboroženega temnopoltega osumljenca v St. Louisu, zadnje tedne ostro napadal skupaj s protesti proti policijskemu nasilju, ki so izbruhnila po smrti Georgea Floyda, ki ga je 25. maja v Minneapolisu pred pričami zadušil policist.

Zaradi odnosa do protestov mu je z enakim napisom ulice Washingtona okrasila županja Muriel Bowser, sedaj pa je to storil tudi de Blasio, ki je po protestih pred mestno hišo tudi privolil v zmanjšanje proračuna mestne policije s šestih na pet milijard dolarjev na leto.

Pri barvanju 5. avenije je nekaj minut sodeloval celo sam župan, ki je zavihal rokave in prijel pleskarski čopič. “Predsednik Trump je dejal, da bomo umazali razkošje 5. avenije. Naj vam povem, da ne mažemo ničesar, ampak osvobajamo 5. avenijo in jo izboljšujemo,” je dejal de Blasio.

“Ko rečemo Črna življenja štejejo je to ameriška izjava, domoljubna izjava, ker ni Amerike brez črne Amerike. Priznavamo si resnico in popravljamo krivico,” je dejal de Blasio.

Trump je ime gibanja Črna življenja štejejo označil za simbol sovraštva in pozval policiste New Yorka, naj preprečijo barvanje, kar pa se ni zgodilo. Trumpu bi moralo sicer biti vseeno, kaj piše na 5. aveniji, ki več ni uradno njegov dom, saj je stalno prebivališče preselil na Florido, kjer ga ne preiskujejo zaradi davkov.

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    a zato, ker je dibiasić poročen in fu ka le s črnko (ami?) in ima črne sinove je to tako pomebno?
    da je izredno nestrpen in nesposoben je že 100 krat dokazal..ajd

  2. bruh pravi

    v vedno pa tole: še leta 1940 je bilo belih (evropskega porekla) 92% prebivalcev NY, danes jih je le še okoli 25%…….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen