Poročilo Evropske komisije: Vse članice EU ukrepajo za zagotovitev varnosti omrežij 5G

0

Posebej dober napredek je bil po ugotovitvah komisije dosežen na področju pristojnosti nacionalnih oblasti za regulacijo varnosti omrežij 5G in ukrepov za omejevanje sodelovanja tveganih ponudnikov. Glede slednjih Bruselj države članice poziva, naj v prihodnjih mesecih pospešijo postopke.

Posebej pomembno je, da države pri zagotavljanju varnosti omrežje obravnavajo kot celoto, obenem pa posebej naslovijo kritične dele, kot so jedrni deli omrežja, izhaja iz poročila, ki ga je Evropska komisija pripravila v sodelovanju z Agencijo EU za kibernetsko varnost (Enisa).

V komisiji opozarjajo, da je nujno uvesti dodatne ukrepe za preprečevanje odvisnosti od visoko tveganih dobaviteljev. Ob tem priznavajo, da pristojne veliko dela na tem področju čaka tudi na ravni celotne EU.

Omrežja 5G bodo prinesla nove poslovne priložnosti, preoblikovale ključne sektorje in tudi sicer koristile Evropejcem, zato je pravočasna uvedba 5G strateškega pomena za vse države članice, je ob objavi poročila poudarila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager. “Naša skupna prednostna naloga in odgovornost je zagotoviti varnost teh omrežij. Poročilo kaže, da nam je uspelo doseči velik napredek, a nas čaka še veliko dela,” je dodala.

Pomen varnosti digitalne infrastrukture se je po besedah komisarja za notranji trg Thierryja Bretona znova dokazal med pandemijo covida-19, ko je do izraza prišla odvisnost družbe od digitalnih tehnologij. “Bolj kot kadar koli prej je pomembno, da zagotovimo visoko raven varnosti,” je dodal.

Pomen varnosti omrežij 5G sta v imenu Nemčije kot trenutno predsedujoče Svetu EU izpostavila tudi gospodarski minister Peter Altmaier in notranji minister Horst Seehofer. Poudarila sta, da je treba pri vzpostavljanju infrastrukture 5G kljub temu ravnati tudi hitro.

Slovenije poročilo posebej ne omenja, vendar pa je tudi v Sloveniji o varnosti omrežij 5G vse več govora. Minuli teden se je vlada seznanila z informacijo o nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G ter skupno izjavo skupaj z obrazložitvijo posredovala v seznanitev DZ.

Skupna izjava po pojasnilih vlade izhaja iz zavez, ki jih je slovenska stran že sprejela v okviru EU in Nata s ciljem povečanja informacijske varnosti in zmanjšanja s tem povezanih tveganj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen