Območje evra v četrtletju z rekordnim, prek 12-odstotnim padcem BDP

0

Območje evra je v letošnjem drugem četrtletju na četrtletni ravni zabeležilo 12,1-odstoten padec BDP, v celotni EU pa se je gospodarstvo skrčilo za 11,9 odstotka, kažejo prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat. Gre za največja padca, odkar evropski statistiki od leta 1995 spremljajo gibanje gospodarske aktivnosti.

V medletni primerjavi je bilo krčenje bruto domačega proizvoda (BDP) v evrskih državah 15-odstotno, v celotni uniji pa 14,4-odstotno.

V prvem četrtletju se je medtem gospodarstvo območja evra glede na trimesečje pred tem skrčilo za 3,6 odstotka in v uniji za 3,2 odstotka. Letna primerjava kaže na 3,1- oziroma 2,5-odstotno nazadovanje gospodarske aktivnosti.

Med državami, za katere je Eurostat že zbral podatke, so med aprilom in koncem junija največji četrtletni padec BDP zabeležili v Španiji (-18,5 odstotka).

Za več kot deset odstotkov se je gospodarstvo skrčilo še na Portugalskem (-14,1 odstotka), v Franciji (-13,8 odstotka), Italiji (-12,4 odstotka), Belgiji (-12,2 odstotka), Avstriji (-10,7 odstotka) in Nemčiji (-10,1 odstotka). Najmanjši padec so imeli v Litvi (-5,1 odstotka).

Podatkov za Slovenijo medtem še ni. Statistični urad RS jih bo objavil 31. avgusta.

Kot so danes še zapisali evropski statistiki, gre za daleč največje nazadovanje BDP v območju evra in EU doslej. Dodali so, da gre za prvo oceno, ki temelji na nepopolnih podatkih, ki bodo še predmet pregledov. Eurostat bo drugo oceno gospodarskih gibanj za drugo četrtletje objavil 14. avgusta.

Najnovejše številke pa že sprožajo številne odzive. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da padec BDP potrjuje, da je pandemija covida-19 “evropskim državam prinesla posledice brez primere”.

Ob tem je spomnil na nedavno dogovorjen, a še vedno ne uradno podpisan novi sklad EU za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Da gre za šokanten, a popolnoma razumljiv padec, ugotavljajo tudi analitiki. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril ekonomist pri ING Bank Bert Colijn, pa najnovejša statistika nič ne pove o splošnem stanju gospodarstva.

Po njegovih besedah Nemčija, Francija in Italija sicer beležijo podobne padce, Španijo pa po njegovem mnenju čaka precej daljše nazadovanje.

Če bodo države še naprej sproščale protikoronske ukrepe, bi lahko v prihodnje sledilo razmeroma hitro gospodarsko okrevanje, takojšnjega okrevanja v obliki črke V pa naj ne bi bilo več mogoče pričakovati, stališče analitika še povzema AFP. “Najtežji del tega okrevanja se bo začel zdaj,” je napovedal Colijn.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen