Na seji odbora za kulturo o medijih, pred DZ zbrani novinarji proti ureditvi medijskega prostora

2

Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev je danes pred stavbo državnega zbora, kjer poteka seja odbora za kulturo o predlaganih spremembah medijske zakonodaje, z nagovori, transparenti in vzkliki pozvalo k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Slišati je bilo nestrinjanje z vladnimi predlogi treh medijskih zakonov.

Zbrane na ljubljanskem Trgu republike so v polurnem shodu nagovorili predstavniki Društva novinarjev Slovenije ter novinarjev in medijskih delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS), Slovenske tiskovne agencije (STA), časopisnih hiš in novinarskih sindikatov. Po njihovi enotni oceni predlagane zakonske rešitve postavljajo pod vprašaj preživetje in neodvisnost javnih medijev in medijskega prostora nasploh.

Največ kritik so govorci namenili predlogu ministrstva za kulturo za razdelitev rtv-prispevka – tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu naj bi se namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev – ter predlogu za spremembo načina imenovanja nadzornikov STA, ki naj bi se z DZ prenesel na vsakokratno vlado.

Sicer so današnjo sejo parlamentarnega odbora za kulturo zahtevale poslanske skupine SAB, Levice, LMŠ in SD. V obrazložitvi so navedle, da z zaskrbljenostjo spremljajo medijsko poročanje o nastajanju predlogov sprememb zakona o RTVS, ki ga je v “tajnosti” in očitni naglici pripravila vlada oziroma ministrstvo.

Predlogi treh medijskih zakonov, to je novele zakona o medijih, novele zakona o RTVS in novele zakona o STA, so naleteli na burne odzive tako v domači kot mednarodni zainteresirani javnosti glede same vsebine kot tudi kratkega roka javne obravnave. Ta naj bi se končala danes, a so iz vrst koalicije in ministrstva zagotovili, da bo rok podaljšan vsaj do konca avgusta.

Št. komentarjev: 2
 1. Hit pravi

  Ljudstvo pomni vsako besedo teh tki. neodvisnih novinarjev na RTVS zadnjih 30 let. Kmalu bo na YT dveurni dokumentarec o odvisni Rosviti Pesek. Potem pa še ostali pridejo na vrsto.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Tako je . Treba sprivatizirat RTV. Potem bo ljudstvo dobilo dober program. Devetdeset odstotkov programa
  bodo reklame. To narod rabi.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen