Na beograjskih ulicah znova več tisoč protestnikov, policija uporabila solzivec in pendreke

2

Na ulicah Beograda se je nocoj znova zbralo več tisoč ljudi, ki protestirajo proti novim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa in predsedniku Aleksandru Vučiću. Znova je prišlo do nasilja, protestniki mečejo predmete na policiste, ti naj bi uporabili solzivec, slišati je glasno pokanje. Nasilni protesti so izbruhnili tudi v Novem Sadu.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug je pred srbsko skupščino v Beogradu prišlo do spopada med protestniki, ki so vzklikali gesla proti Vučiću ter metali bakle, steklenice in kamenje, in policijo, ki je množico potisnila nazaj. V Novem Sadu pa so protestniki med drugim metali molotovke in kamenje na mestno hišo ter razbili okno.

Udeleženci protesta v Beogradu so se okoli 18. ure začeli zbirati pred filozofsko fakulteto, nato pa se je povorka, v kateri so bili tudi opozicijski voditelji, ki so bojkotirali nedavne parlamentarne volitve, podala proti srbski skupščini. Neredi so izbruhnili že med protesti v torek zvečer, zato so danes oblasti na beograjske ulice poslale ogromno policistov.

Ko so protestniki prispeli do srbskega parlamenta, so policistom vzklikali: “Pojdite na Kosovo!” Tam se je zgodil tudi incident, v katerem je bil poškodovan vodja Gibanja svobodnih državljanov (PSG) in znani srbski igralec Sergej Trifunović. Po poročanju medijev so protestniki Trifunovića polivali z vodo in obmetavali s pločevinkami piva. V glavo je dobil tudi udarec s fotoaparatom. Trifunović se je tik pred nedavnimi volitvami odločil, da jih ne bo bojkotiral.

Nezadovoljni državljani zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah covida-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS.

Med zbranimi protestniki so tudi opozicijski voditelji – vodja Stranke svobode in pravice Dragan Đilas, vodja Narodne stranke Vuk Jeremić, vodja stranke Dveri Boško Obradović, vodja Demokratske stranke Zoran Lutovac in vodja stranke Gibanje za preobrat Janko Veselinović.

Po poročanju srbskih medijev so se protestniki zbrali tudi v Nišu.

Št. komentarjev: 2
  1. robert pravi

    Balkan je bil in bo vedno – sod smodnika!

  2. Hit pravi

    Vučič, Fajona in Šarec ista gobezdala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen