Minister Černač na visokem političnem forumu ZN: Slovenija 2030 bo država z zeleno podobo in družba znanja, novih tehnologij, z visoko kulturo bivanja!

0

Minister za razvoj Zvone Černač je v petek zvečer na visokem političnem forumu Združenih narodov za trajnostni razvoj predstavil napredek Slovenije pri uresničevanju Agende 2030. Slovenija 2030 bo država, ki ohranja zeleno podobo in bo družba znanja, novih tehnologij, z visoko kulturo bivanja, ki vsem nudi enake izhodiščne možnosti, je napovedal.

V okviru zasedanja visokega političnega foruma ZN za trajnostni razvoj (HLPF), ki poteka do 16. julija, je oz. bo 47 držav, med njimi drugič tudi Slovenija, predstavilo nacionalna prizadevanja za uresničevanje 17 ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, so sporočili iz vladne službe za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Po indeksu uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja (indeks SDG), ki sta ga razvila Bertelsmann Stiftung in Mreža ZN za trajnostne rešitve, se Slovenija med 166 državami uvršča na 12. mesto, medtem ko po indeksu odziva na covid-19 zaseda sedmo mesto.

“Slovenija skuša s konsistentnimi in strateško naravnanimi politikami tlakovati pot trajnostnemu razvoju. Pri tem imamo pred očmi dejstvo, da so ustvarjalnost, dediščina, znanje in raznolikost ključne vrednote razvoja, njihov skupni imenovalec pa je kultura,” je na zasedanju poudaril Černač. Slovenijo v prihodnosti vidi kot skupnost, državo, ki ohranja svojo zeleno podobo, čisto naravo, pitno vodo ter številne naravne habitate. Na drugi strani pa je to družba znanja, novih tehnologij, družba z visoko kulturo bivanja.

Živimo v času, ko je spoprijemanje s številnimi izzivi in negotovostjo postalo naša realnost, vendar pa se Slovenija po Černačevih besedah zaveda, da mnogi razvojni izzivi prinašajo tudi nove priložnosti. “Slovenijo vidimo tudi kot družbo, ki temelji na pravičnosti in solidarnosti ter vsem zagotavlja enake izhodiščne možnosti,” je še dodal.

Slovenija beleži napredek pri skoraj vseh 17 zastavljenih ciljih. Tako se je v treh letih denimo stopnja tveganja revščine in socialne izključenosti znižala z 19,2 na 16,2 odstotka. Delež kmetijskih zemljišč v uporabi z ekološko pridelavo je narasel, povečala se je stopnja recikliranja komunalnih odpadkov, napredek pa Slovenija beleži tudi na drugih področjih, so še navedli v vladni službi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen