Magnifico se je cinično spakoval ob navideznem igranju harmonike, sedaj mu je premier Janša nastavil ogledalo – zaničuje tradicijo in kulturo slovenskega naroda, ob tem pa ima rad naš denar!

27

Tako se je danes na Magnificovo norčevanje in spakovanje iz slovenske narodnozabavne glasbe odzval slovenski premier Janez Janša.

“Ne da je vesela, ampak smešna. Kako lahko nekdo pravi, da ob njej pade v neko emotivno stanje (se ponorčuje iz načina igranja harmonike). To je vse podobno risanki. Karakterja Slovenca v slovenski glasbi ni videti. Zato moraš iti malo v globino preučevanje slovenskega karakterja. Vse slovenske narodne pesmi so za zapisane v duru na dva načina. Imajo polko in valček. Vendar je vse to izvedeno v dve četrtinskem ali tri četrtinskem duru. Ni nobenega sedmega, osmega ali devet četrtinskega takta. Ni dvanajstinke. Ne igra se v molu. Zato je vse zapakirano  žalostna besedila pesmi, vse je v duru,” je o slovenski glasbi, pred nekaj leti na televizijski postaji Al Jazeera, v srbohrvaškem jeziku razlagal glasbenik Rober Pešut – Magnifico. Ne pozabimo, Magnifico je javno izjavil, da je na plebiscitu za samostojno Slovenijo glasoval proti.

Slovenska narodna glasba je slovenski kulturni zaklad. Avsenikova Golica velja za eno najprepoznavnejših polk ter za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Ne glede na glasbene okuse jo moramo spoštovati in ohranjati njeno tradicijo. Napad na slovensko narodno glasbo se je zgodil na petkovih nezakonitih protestih, ko je umetnostni zgodovinar Donovan Pavlinec z norčevanjem in provokacijami hudobno nagajal ikoni Prešernovega trga, harmonikašu Marku. Kako nizko mnenje ima o slovenski narodnozabavni glasbi, je za televizijo Al Jazeera povedal “slovenski” glasbenik Robert Pešut – Magnifico.

Javna kritika Magnifica slovenske narodne glasbe je nedopustna. Njegovo cinično norčevanje in spakovanje ob navideznem igranju harmonike je dobesedna žalitev za vse izvajalce te glasbene zvrsti. Ponosna slovenska čustva je Magnifico je dokazal na eni izmed proslav za Prešernov praznik blestel s pevskim nastopom, v katerem je prepeval o tem, češ, da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté itn. Bi takšna “poezija” spadala na kulturno proslavo pred Prešernovim dnevom, če bi jo vsaj bil res napisal Prešeren? Pravzaprav ne, vendar je celo še huje: Prešeren je avtorstvo teh verzov zanikal in se o tem, da mu jih lažno pripisujejo, ogorčeno potožil celo Ani Jelovškovi.

Za nespametno potezo se je odločil tudi trgovec Spar, ki je nasprotnika slovenske osamosvojitve in kot očitno tudi slovenske narodnozabavne glasbe, povabil k sodelovanju snemanja reklame. Odločitev je takrat dvignila veliko prahu, številni so zato napovedali bojkot znane trgovske verige. Verjetno ni potrebno posebej podarjati, kakšen pogrom bi doživelo podjetje, če bi v kateri izmed tujih držav, oglaševal državljan tujih korenin, ki bi bil med drugim tudi proti samostojnosti te države. (nova24tv/uredništvo)

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 27
 1. Denis pravi

  Čefurski nespoštljivi bedak!

  1. Jakob Črtomir pravi

   Nespoštljiv si tudi ti, ker žališ!

 2. IvoC pravi

  Magnifico ne bo naredil omembo vredne škode. Ogromno škode pa bodo naredili čefurji in njihovi idejni potomci na visokih političnih, sindikalnih in medijskih položajih v RS. Rastejo kot gobe po dežju. JJ, koliko časa še?!

  1. Jakob Črtomir pravi

   Dokler ne bo odletel JJ.

 3. linke pravi

  a ni žalostno za opankarje da jim je moral Slovenec napisati oziroma uglasbiti njihovo himno . to verjetno Pešuta ne zanima

 4. eco pravi

  Sramota da take krmi tudi naša država. Evra mu Slovenija ne sme več dati!!!

 5. Hit pravi

  Magnifico je v drugi puberteti. Hudo mu ga meče.

 6. sinclair pravi

  Tip je poln samega sebe. Ni sposoben dojeti nič, kar je izven njegovega ega. Ker stvari ne razume pravi, da je smešna. Zame je smešen edino on.
  Ubogi človek. Sedaj lahko gode svoje mole, le potepuškim mačkonom. Hvaležna publika, ki ga mogoče celo kaj naučijo.

 7. raft pravi

  Počasi vam bo v butaste betice prišlo spoznanje, da kjer so srbi tam so piz-da-rije. Ni naključje, da se toliko slovenskih intelektualk odloči za srbina. Vse je to premišljeno, napisano in dirigirano s strani srbske akademije Z.inU. Že takrat, ko smo jih leta 91 vojaško sfu-kali so dejali “vratit čemo se”. To se sedaj dogaja na najbolj zahrbten način. Seveda so naše preljube pametne Slovenke prebutaste, da bi spregledale to velikosrbsko igro.

  1. Jakob Črtomir pravi

   Srbsko orodje pa je orodje . . .

   1. raft pravi

    Jakob, tisti, ki smo smo bili v JNA vemo kakšno orodje ima kdo. Tudi zaradi tega sem vesel, da sem Slovenec.

 8. raft pravi

  Kar pa se tiče tega čefurja Pešuta pa je škoda izgubljati besed. Ta čoban se zaveda, da s svojim podganjim frisom lahko uspe samo na ljubljanskem pašniku.

 9. raft pravi

  Skrajno nedemokratične poteze Violete Tomić: Povabljenima strokovnjakoma za medije Tomašiču in Požarju ne dovoli nastopov na seji na temo novele medijske zakonodaje!?
  —————-
  Take če-fur-ske pra-sice in pra-sci nimajo pravice dihati slovenski zrak.

  1. Re gornjemu pravi

   Čeprav babe tudi jaz ne maram, te moram vseeno malo opomniti, da postajaš vulgaren in spominjaš na svojega kolega bruha

  2. Jakob Črtomir pravi

   Požarja zaradi osebnih razlogov, ki jih ne bom navajal, ne bom ocenjeval.
   Tomašiću pa predlagam uporabo kakovostnega šampona.
   Ja, prav je, da ni povabila Tomašića. Spakovanje ne spada na ekran.

 10. haapy yack pravi

  hoj
  V Hofer bodo začel ponujat konzerve z zrakom z Balkana.
  Obeta se dober dobiček.
  boditevcvetju

 11. franjo pravi

  Pokvarjeni šapac!

  1. Jakob Črtomir pravi

   Si ti, Frane iz Lublane.

 12. Vojko pravi

  Janša je dobro zapisal…magnifico je dober pevec vendar je navkljub temu samo čefur ki je bil proti osamosvojitvi in žali velile slovenske poete in slovensko kulturo…naj si to upa izreči v matični državi za njegove poete…mi ni pa tudi všečna poteza Špara da se preko njega tako oglašuje…na nizozemskem ga gotovo nebi ob takih izjavah

 13. Vojko pravi

  Janša je dobro zapisal…magnifico je dober pevec vendar je navkljub temu samo čefur ki je bil proti osamosvojitvi in žali velilrese slovenske poete in slovensko kulturo…naj si to upa izreči v matični državi za njegove poete…mi ni pa tudi všečna poteza Špara da se preko njega tako oglašuje…na nizozemskem ga gotovo nebi ob takih izjavah

 14. Samo pravi

  Izvzeto iz konteksta. Poglejte si celoten intervju in potem demokratično in pošteno presodite…

  1. Re gornjemu pravi

   Tega pa od njih ne boš doživel, so preplitvi!

 15. Re gornjemu pravi

  Tega pa od njih ne boš doživel, so preplitvi!

 16. bruh pravi

  pać tipićen hinavski mafijsko pokorni partijsko uvoženi in urbanizirani DIVJE NESTRPNI smrdeći levičarski kučanov pr a sec, ki zna nešto svira ti…..ajd…nič novega..oni so taki…..politično je bil vedno izredno profiliran SOVRAŽNi smrdeči iz tre bek….nikoli ni imel nobenega spoštovanja do drugače mislečih, posebno domorodnih….tako, da čisto nič novega…ajd..

 17. bruh pravi

  ne bi me čudilo, da je v tesnem stiku tudi drugim prav tako hinavskim mafijsko pokornim partijsko uvoženim in urbaniziranim DIVJE NESTRPNIM smrdećim kučanovim rdečim pr asce m mafijakovićem…ajd

 18. bruh pravi

  ne bi me čudilo, da je v tesnem stiku tudi drugim prav tako hinavskim mafijsko pokornim partijsko uvoženim in urbaniziranim DIVJE NESTRPNIM smrdećim kučanovim rdečim pr asce m mafijakovićem…ajd…tako, da

 19. linke pravi

  srbijanc smrdljiv nazaj ne se pobere

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen