Koronavirus v BiH nabira rekorde

0

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 363 novih okužb z novim koronavirusom, osem ljudi je umrlo za covidom-19. V Srbiji, kjer se število obolelih zmanjšuje, pa so potrdili 372 novih okužb ter sedem smrtnih žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

V BiH je število novih okužb najvišje v enem dnevu doslej. Zgolj v prestolnici Sarajevo so jih po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina našteli 91.

V Federaciji BiH so ob 997 testiranjih potrdili 227 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je pet ljudi, med njimi tudi minister Federacije BiH za veterane Salko Bukvarević. V Republiki srbski so za koronavirus testirali 675 ljudi, med njimi jih je bilo pozitivnih 136. Covidu-19 so v tej entiteti podlegli trije ljudje.

Zdravstvene oblasti v BiH, kjer živi 3,5 milijona ljudi, že več tednov opozarjajo, da so glavni vir širjenja okužb množična druženja. Svarijo tudi, da je zdravstveni sistem že preobremenjen in da je pred zlomom. Pomočnik ministra za zdravje v Federaciji BiH Goran Čerkez je za televizijo N1 danes dejal, da BiH grozi španski scenarij.

V Srbiji se medtem razmere nekoliko umirjajo. Število obolelih s covidom-19 se zmanjšuje, manj je tudi bolnikov na ventilatorjih – trenutno jih je 143, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V tej državi so v zadnjem dnevu potrdili 372 novih okužb, skupno pa doslej skoraj 25.000. V Srbiji je za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo sedem ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen