Kar 23 milijonov za UM: Mariborski univerzi prek SVRK evropski denar za nadgradnjo raziskovalne infrastrukture!

0

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropsko finančno podporo mariborski univerzi pri projektu nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (RIUM). Kot so danes sporočili, bo Evropski sklad za regionalni razvoj za projekt v vrednosti nekaj manj kot 30 milijonov evrov prispeval dobrih 23 milijonov evrov.

Namen projekta je nadgradnja raziskovalne infrastrukture Univerze v Mariboru na raziskovalnih področjih, ki imajo prebojni potencial, podpirajo razvoj znanj, pomembnih za gospodarstvo Slovenije in Evrope, ter lahko posredno prispevajo h krepitvi podjetniškega potenciala in dvigu dodane vrednosti.

Ob tem so v vladni službi, ki bdi nad delitvijo evropskega denarja, poudarili, da raziskovalna oprema predstavlja predpogoj za izvajanje raziskav na področjih naprednih materialov in tehnologij, zdravja in varne hrane, pametnih energetskih in krožnih sistemov, torej področij, ki izhajajo iz prioritet, opredeljenih v slovenski strategiji pametne specializacije.

Javne raziskovalne organizacije iz Slovenije bodo lahko raziskovalno opremo uporabljale po načelu odprte raziskovalne infrastrukture, v omejenem obsegu, in sicer do petine zmogljivosti, pa bo na razpolago tudi podjetjem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen