Hojs in še 17 ministrov za notranje zadeve za vzpostavitev platforme proti nezakonitim migracijam

0

Notranji ministri 18 evropskih držav, tudi slovenski minister Aleš Hojs, so se na konferenci na Dunaju dogovorili o vzpostavitvi platforme, namenjene boju proti nezakonitim migracijam na balkanski migrantski poti. Sedež platforme, v kateri bo sodelovala tudi EU, bo na Dunaju.

Nova platforma bo namenjena usklajevanju na štirih ključnih področjih. To so sodelovanje pri nadzoru zunanjih meja, vračanju migrantov brez pravice do azila, boju proti tihotapcem ljudi ter vzpostavitev hitrejših in učinkovitejših azilnih postopkov. O podrobnostih delovanja platforme bodo ministri predvidoma govorili na novi konferenci septembra.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pojasnil, da ne gre za novo agencijo ali institucijo EU. Želijo zgolj bolje usklajevati že obstoječe ukrepe, je dejal. “Ne želimo vzpostavljati paralelnih struktur,” je povedal Nehammer po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kolegom in evropskim komisarjem za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom dejal, da “se migracije bistveno krepijo”. Po njegovih besedah v Nemčijo znova prihaja med 300 in 400 migrantov na dan, s čimer so znova dosegli raven pred koronakrizo.

Po navedbah agencije EU za zunanje meje Frontex so junija na meji med Turčijo in Grčijo zabeležili 1250 nezakonitih prehodov meje, kar je osemkrat več kot aprila. Po Seehoferjevih besedah države na Zahodnem Balkanu pričakujejo nadaljevanje tega trenda.

Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, se bo zavzemala za dogovor o skupni migracijski politiki na ravni unije, je še povedal nemški minister. Evropska komisija naj bi predlog predstavila do septembra.

Schinas, ki je pristojen tudi za migracije, je povedal, da bo predlog odražal tisto, kar so se naučili v begunski krizi leta 2015.

Notranji ministri 18 evropskih držav so dogovor o vzpostavitvi platforme dosegli na dvodnevni konferenci o migracijah na Dunaju, ki se je je udeležil tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen