Drugi val koronavirusa pljusknil z vso silo: V številnih državah rekordno število dnevnih smrti zaradi covida-19

0

V številnih državah so v zadnjemu dnevu zabeležili rekordno število smrti zaradi covida-19. Ponekod so ponovno uvedli različne omejitvene ukrepe. V Pekingu, kjer je bil v zadnjih tednih grozd okužb, pa so sporočili, da po več kot mesecu dni niso potrdili nobene nove okužbe. Države nadaljujejo tudi z ukrepi za pomoč gospodarstvu.

Na Hrvaškem so zabeležili najnižje število novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah po 30. juniju, in sicer 52. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da preučujejo možnost poostritve epidemioloških ukrepov za družinske zabave, ki jih vidijo kot potencialna žarišča širitve okužbe.

Nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa so med drugim sprejeli v nekaterih državah Zahodnega Balkana. V BiH so uvedli nove ukrepe, ki naj bi onemogočili množičnejša zbiranja. V zaprtih prostorih se lahko zbere največ 50 ljudi, obvezna je uporaba zaščitnih mask in priporočena ustrezna razdalja.

Na Kosovu od danes v mestih z velikim številom okužb velja policijska ura med 21. in 5. uro. Uvedli so jo v Prištini, Prizrenu, Uroševcu in Vučitrnu.

V Srbiji, kjer je zaradi covida-19 v zadnjem dnevu umrlo 13 bolnikov, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije, veljajo izredne razmere v 15 mestih. V Črni gori so znova zaprli vrtce. Zaščitne maske so obvezne na vseh javnih krajih, zaprtih in odprtih.

Zahodni Balkan sicer ni izjema glede porasta novih okužb in smrti zaradi covida-19. Tako z Irana kot Indije danes poročajo o velikem številu smrti zaradi covida-19.

V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 200 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od izbruha novega koronavirusa v državi februarja. Število potrjenih primerov in smrtnih žrtev novega koronavirusa v Iranu stalno narašča od začetka maja, ko so zabeležili najnižje število primerov v skoraj dveh mesecih.

V Indiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 20.000. Število okužb in smrtnih primerov narašča najhitreje, odkar so začeli sredi maja v državi rahljati ukrepe za zajezitev virusa.

V ZDA okužbe z novim koronavirusom naraščajo v 41 zveznih državah. V eni od njih, na Floridi, trenutno potrdijo okoli 10.000 novih okužb na dan, kar je več, kot so beležile evropske države v najhujših časih pandemije.

Iz Brazilije, ki je v pandemiji covida-19 druga najbolj prizadeta država na svetu, saj je doslej zaradi covida-19 umrlo že več kot 65.000 ljudi, potrdili pa so najmanj 1,6 milijona primerov okužbe, pa so sporočili, da je z novim koronavirusom okužen tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Bolsonaro vztrajno zanika nevarnost covida-19, ki ga je označil za manjšo gripo, prav tako nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa, kot je nošenje zaščitnih mask v javnosti.

Vzpodbudna novica je prišla s Kitajske. V prestolnici Peking prvič po izbruhu okužb z novim koronavirusom na tržnici v začetku junija niso zabeležili novih okužb. Mestna tržnica Xinfadi je bila sicer grozd skupno 335 okužb z novim koronavirusom.

Novico so objavili prav na dan, ko več milijonov kitajskih dijakov v prestolnici opravlja sprejemne izpite za študij. Pred začetkom izpitov so več dni skrbno spremljali njihovo zdravstveno stanje.

Ukrepe za zajezitev pandemije spremljajo porazne posledice na gospodarstvo posameznih držav in območij. Evropska komisija je prav danes Evropi napovedala še globljo recesijo in šibkejše okrevanje kot spomladi, saj je odpravljanje omejitev zaradi pandemije počasnejše od pričakovanj. Napoved za območje evra za letos je poslabšala za odstotno točko na 8,7-odstotni padec BDP.

V Londonu so sicer napovedali, da bodo izhod iz koronske krize izkoristili za zeleno preobrazbo. Za energetsko obnovo domov bosta na voljo dve milijardi funtov (2,2 milijarde evrov) državnih subvencij, še milijarda funtov pa bo šla za okolju prijazno prenovo javnih stavb, kot so bolnišnice, šole in socialni zavodi. Na tak način naj bi tudi ustvarili več kot 100.000 zelenih delovnih mest, med drugim v gradbeništvu.

Britansko gospodarstvo se je po izbruhu koronavirusa v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za 2,2 odstotka, kar je največji četrtletni upad v več kot 40 letih. V drugem četrtletju bodo podatki predvidoma še veliko slabši.

Italijanska vlada premierja Giuseppeja Conteja pa je sprejela odlok o poenostavitvah administrativnih postopkov, ki naj bi bil ključen za ponovni zagon gospodarstva po krizi novega koronavirusa. Želja Rima je odpraviti birokratske ovire, ki zavirajo gospodarstvo v državi, ki ima slab sloves zaradi počasnih postopkov in neučinkovite javne uprave.

V ZDA pa so sporočili, da namerava ameriška administracija jeseni izgnati tuje študente na ameriških univerzah, če bodo imele univerze zaradi pandemije novega koronavirusa le virtualna oziroma spletna predavanja. Pristojni so tujih študentom svetovali, da se je izgonu mogoče izogniti s prepisom na univerzo, ki bo imela predavanja v živo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen