Dotrajanost mariborskega infekcijskega oddelka kliče po takojšnji rešitvi, UKC Maribor nujno potrebuje novo infekcijsko kliniko

0

Na severnem robu kompleksa UKC Maribor se nahaja stavba oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je bila ob izgradnji vzor sodobne medicine. Danes pa ta dotrajana stavba s preozkimi hodniki, skupnimi sanitarijami in prepišnimi okni ni več kos sodobnim izzivom na čelu s covidom-19. Zato je več kot nujna gradnja nove klinike.

Stavba infekcijskega oddelka je najstarejša znotraj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Na tem mestu je bila že konec 19. stoletja postavljena prva izolirnica v mestu, leta 1929 pa so zgradili infekcijski oddelek.

“Takrat je bil to zelo sodoben oddelek, saj je imel ločene vhode za pet različnih odsekov, o čemer lahko danes samo sanjamo. Med drugo svetovno vojno je bila namreč stavba nekoliko porušena in nato prenovljena, a ne v takšni obliki, kot je bila primarno zgrajena,” je pojasnila predstojnica oddelka Nina Gorišek Miksić.

Trenutna prostorska ureditev je bolj ali manj takšna, kot je bila vzpostavljena takrat. “Po drugi svetovni vojni je vladalo prepričanje, da je problem infekcijskih bolezni obvladan, kar pa seveda ni res. Soočamo se tako z novimi pojavljajočimi se boleznimi kot tudi z velikim problemom večkratne odpornosti pri bakterijah. Vse to zahteva sodobne standarde, tako pri prostorski ureditvi kot strokovnem znanju,” je povedala.

Znanja jim ne manjka, velika težava pa so prostori in oprema, kar se je nazorno pokazalo pri letošnji epidemiji novega koronavirusa. Že v običajnih razmerah je pri zaposlenih na oddelku potrebne veliko iznajdljivosti, da lahko zagotovijo potrebno higieno in ločitev bolnikov, ki sta pri nalezljivih boleznih ključnega pomena.

Hodniki so ozki, zato težko premikajo postelje po njih, v nekatere sobe zaradi preozke vratne odprtine sploh ne morejo premikati bolnikov s posteljo. Le redke sobe na oddelku imajo lastno stranišče, tudi čakalnica je enotna in locirana v manjšem kletnem prostoru, zato bolnike, ki jih želijo osamiti, posedajo celo v bližnjo kopalnico.

Oddelek ima trenutno 40 postelj, od tega jih je šest namenjenih otrokom. “Večinoma so povsem zapolnjene. Na hodnik pa bolnikov ne moremo dati, ker je preozek,” pravi predstojnica.

Postelje so stare, njihove ograje se podirajo, zato ne zagotavljajo ustrezne varnosti za bolnika. Tudi okna so stara, lesena, zato pozimi piha skoznje, poleti pa skozi njih prodira vročina. Lani so po večletnih prizadevanjih pridobili klimatske naprave, zato je poletje zdaj znosnejše, še vedno pa imajo težave z insekti, omet odpada, za ustrezno zaprtje posameznih prostorov med epidemijo so morali uporabiti plastične ponjave z zadrgo.

“Ves čas se prilagajamo in se trudimo, da so bolniki oskrbljeni tako, kot morajo biti, a je ravno epidemija covida-19 pokazala, da delamo na skrajnih zmožnostih,” je povedala Gorišek Miksićeva.

Ker sami nimajo dovolj prostora, so v času razglašene epidemije novega koronavirusa zasedli prostore sosednje klinike za ginekologijo, na parkirišču pa postavili šotore. A zaradi tega trpi delo na ostalih oddelkih UKC Maribor, zato to ne more biti dolgoročna rešitev.

“Brez nove stavbe ne bomo mogli delati. Treba se je zavedati, da je to drugi največji klinični center v Sloveniji, ki pokriva vzhodni del Slovenije, in za to potrebujemo ustrezne prostore,” je dodala predstojnica.

Za novo stavbo je bilo v preteklih desetletjih že več načrtov, a nikoli ni bilo denarja. Zdaj je po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina skrajni čas, da se to uredi. “Obstoječe stavbe ni več mogoče prenavljati in preurejati in na ta način zagotavljati optimalnih pogojev zdravljenja,” je dejal. “Zato smo zelo veseli, da so na objavljenem seznamu nujnih investicij na področju zdravstva iz UKC Maribor nova infekcijska klinika, selitev pljučnega oddelka in negovalna bolnišnica. Vse to je več kot nujno potrebno,” je dodal.

Načrt novogradnje, ki bo obsegala dve stavbi s šestimi oziroma štirimi nadstropji ter skupno okoli 11.000 kvadratnih metrov površine, so že pripravili. “Zdaj čakamo na potrditev vlade, da lahko začnemo z vsemi postopki. Treba bo urediti gradbeno dokumentacijo, kar že pospešeno delamo. UKC Maribor bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da čim prej začnemo graditi,” je povedal Vogrin.

Novogradnjo nameravajo umestiti na obstoječo lokacijo oddelka. Zato bodo sedanjo stavbo porušili, med gradnjo pa dejavnost preselili v kontejnerje. Projekt je ocenjen na 50 milijonov evrov in naj bi bil uresničen do konca leta 2023. “Nimamo veliko časa, zato smo takoj pristopili k vsem aktivnostim,” je povedal Vogrin.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen