Dosedanji predsednik hrvaške vlade Plenković bo na podlagi volilnega rezultata ostal premier tudi v novem mandatu

0

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes na podlagi izidov parlamentarnih volitev, ki so potekale 5. julija, podelil mandat za sestavo nove vlade dosedanjemu hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Ustanovna seja novega sklica sabora je napovedana za 22. julij. Dan zatem naj bi poslanci potrdili tudi novo hrvaško vlado.

Po srečanju s Plenkovićem je Milanović na novinarski konferenci poudaril, da je Plenković prinesel 76 podpisov poslancev, ki so bili izvoljeni na volitvah 5. julija. Ocenil je, da bo podpora najmanjše možne saborske večine 76 poslancev v 151-članskem parlamentu verjetno zadostovala za izvajanje štiriletnega mandata nove vlade.

Plenković se je zahvalil za zaupani mandat in napovedal, da bo ustanovna seja desetega sklica hrvaškega parlamenta prihodnjo sredo. Pričakuje, da bo saborska večina dan kasneje potrdila tudi njegovo drugo vlado, ki bo 15. vlada po osamosvojitvi države. Že s prve seje nove vlade pa bodo v parlamentarni postopek poslali zakon o popotresni obnovi Zagreba, je napovedal.

Mandatar za sestavo nove vlade je še potrdil, da bo nova vlada imela 16 ministrstev, kar je štiri manj kot dosedanja. Načrtuje štiri podpredsednike vlade, med katerimi bosta dosedanja podpredsednika ter ministra za notranje zadeve in finance Davor Božinović in Zdravko Marić.

Podpredsednik vlade bo tudi dosedanji minister za veterane Tomo Medved, pa tudi predstavnik koalicijskih partnerjev nove vlade, poslancev narodnih manjšin, Boris Milošević, ki prihaja iz vrst srbske manjšine. Imena ostalih ministrov bo objavil v ponedeljek, ko jih bo predstavil na seji vrha vladajoče stranke HDZ, je dejal.

Plenković je potrdil, da bo večina ministrstev ostala. Združili pa bodo ministrstva za pravosodje in upravo, kot tudi za gradbeništvo in prostorsko ureditev z dosedanjim ministrstvom za državno premoženje. Ministrstvu za delo in pokojninski sistem nameravajo pridružiti resor socialne politike. Ministrstvo za gospodarstvo pa bo postalo ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj ter bo med drugim vključevalo tudi varovanje okolja.

Izpostavil je, da bo ministrstvo za kulturo v novi vladi postalo ministrstvo za kulturo in medije, dosedanje ministrstvo za turizem pa bo po novem ministrstvo za turizem in šport. Sektorja demografije in mladih nameravajo združiti v enem izmed štirih glavnih vladnih uradov.

Plenković je poudaril, da bo manjša vlada bolj enostavna za upravljanje, kot je bila dosedanja ter da bo imel več časa za posvečanje posameznim ministrstvom, ko jih bo 16 namesto dosedanjih 20. Povedal je, da bo nekoliko manj državnih uradnikov, ker ne bodo več imeli pomočnikov ministrov temveč direktorje, ki ne bodo imeli statusa državnih uradnikov. Čeprav je racionalizacija delovnih mest eden od ciljev njegove vlade, pa ni treba pričakovati, da bo manj ministrstev avtomatično pomenilo krčenje števila vladnih uslužbencev, je še povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen