Direktor WHO zavrnil očitke Pompea kot neresnične in nesprejemljive

1

(23.07.2020) Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes kot lažne zavrnil očitke ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, da je svoj položaj na čelu WHO dobil zaradi dogovora s Kitajsko. Tedros je zagotovil, da se WHO posveča reševanju življenj.

Pompeo je ta teden na zasebnem srečanju z britanskimi poslanci v Londonu kritiziral ravnanje WHO v pandemiji novega koronavirusa in dejal, da je dogovor med WHO in Kitajsko vodil v smrt ljudi. WHO je postala politično telo, na njene odločitve pa vpliva dogovor med direktorjem in Pekingom, ki mu je pomagal, da je prišel na položaj.

Tedros pa je danes na vprašanje glede očitkov odgovoril, da gre za lažne in nesprejemljive navedbe, ki niso utemeljene. Zagotovil je, da je organizacija v celoti osredotočena na reševanje življenj. “WHO ne bodo zamotili ti komentarji in ne želimo si, da bi zamotili celotno mednarodno skupnost,” je dodal.

Poudaril je še, da je ena največjih groženj trenutne krize politizacija pandemije covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse države je pozval, naj sodelujejo v boju proti virusu, saj ta ne upošteva meja, ideologij ali političnih strank.

Tedros je že mesece tarča napadov ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki obtožuje WHO, da se ni primerno odzvala na novi koronavirus in da je lutka Kitajske. Nehal je tudi plačevati članarino za WHO.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Skorumpirano tolpo bi moral takoj ukinit.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen