Dediči ortodoksnih komunistov (SD) in marksisti iz Levice zaradi “srebreniškega tvita” zapustili sejo DZ, Janša jih je opomnil – niste se sposobni soočiti s svojim rasizmom!

7

Današnje nadaljevanje seje DZ se je namesto s poslanskimi vprašanji začelo z zahtevo poslancev SD in Levice, naj se predsednik vlade Janez Janša opraviči za svoj nedavni tvit glede Srebrenice. Janša se je namesto opravičila odločil za pojasnilo tvita, zato so poslanci SD in Levici zapustili sejo.

Premier Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH.

“Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije,” je zapisal Janša.

V DZ je Janša danes dejal, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. “Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni,” je poudaril.

Marko Koprivc iz SD je pojasnil, da so protestno zapustili dvorano, ker se jim zdi nedostojno sodelovati na seji, na kateri se Janša ni želel opravičiti za žaljiv tvit. “Menimo namreč, da je tvit nedopusten in žaljiv. In iz pietete do vseh žrtev in sorodnikov bi pričakovali najmanj, da se predsednik vlade za ta tvit opraviči,” je povedal ob robu seje.

Opozoril je še, da povojni poboji niso povezani z genocidom v Srebrenici, oboje je treba obsojati, vendar se jih ne sme mešati. Genocid nima popolnoma nič s komunizmom, je dodal. Prepričan je, da bo imel tak zgodovinski revizionizem glede dogajanja v Srebrenici mednarodno razsežnost.

Pri Levici so pozvali k jasni zavrnitvi politike, ki jo zagovarja SDS. Kot je opozoril Miha Kordiš, Janša in SDS zasledujeta iste politike, ki so pripeljale do Srebrenice.

Tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec je zgrožen nad tvitom Janše. Opozoril je, da je bil predsednik vlade žaljiv, namesto, da bi se posvetil temu, kaj je treba narediti, da se kaj takega ne ponovi. Prepričan je še, da bodo imele izjave tudi slabe posledice za ugled Slovenije v svetu.

Marko Bandelli iz SAB pa je ocenil, da bi se lahko Janša vzdržal takšnega tvita, saj da si v vlogi predsednika vlade ne more privoščiti takšnih izjav.

Tudi nekatere koalicijske stranke so se oddaljile od tvita Janše. Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem tvit predsednika vlade in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodi ugledu Slovenije.

Tudi njegov strankarski kolega Gregor Perič (SMC) se ne strinja z vsebino spornega tvita. “To ni čas za neka zanikanja, ampak za opozorila za vse nas, da se kaj takega ne ponovi,” je povedal.

Tudi v DeSUS se ne morejo strinjati s tvitom Janše, je ob robu seje dejal poslanec Franc Jurša. Po njegovem ni prav, da se v pietetnem vzdušju ob obletnici genocida v Srebrenici izjavi nekaj, kar je povezano z neko drugo zadevo v zgodovini.

Janša je bil kasneje na Twitterju kritičen do poslancev, ki so zapustili sejo. “Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki,” je zapisal v odzivu.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 7
 1. Hit pravi

  Odšli? Rdeči, nič narobe, itak sam smetijo v parlamentu.

 2. Exlevak pravi

  Bravo Janša,strup si za levakarje.

 3. bruh pravi

  uff… poglejte jih v obraz , poglejte jih…..poglejte te smrdeče jugobalkanske komunistične pra sce in svi nje, premorejo le NESTRPNOST, SOVRAŠTVO, ZVERINSKOST in MAFIJSKOST….oni so to…vedno…..JJ jim je pokazal le ogledalo……ampak oni ostajajo to…kot njihovi komunistični ZLOČINSKI predniki……samo, da na njihovo žalost niso v letih ’50, ’60, ’70, ‘ 80 in v krvavo rdeči bosni tudi ’90, ko so lahko vsakega , ki si je upal povedati nekaj resnice o njih takoj zaprli, zaklali in truplo je izginilo……
  naš komunajzerski levićar je pač tak….nikoli ne bo spoštoval drugače mislečega….NIKOLI…in bo naredil vse za oblast..njegovi predniki so klali, morili in preganjali, on pa lahko le bruha sovraštvo, nestrpnost….poglejte jih v obraz te naše levičarske komunajzerske divje nestrpne zločinsko pogojene smrdeče rdeče pra sce in svi nje….poglejte njihove obraze in če vam ne gre na bruhanje, je kaj hudo narobe z vami….še njihov bivši šef barbika je danes moral priznati kakšna svinjska nestrpna žival je bil čisto vsak titov komunist…..

 4. Bogdan Kranjc pravi

  Parlament peskovnik levičarjev.

 5. qulak pravi

  ajajaja, samo drkarjenje nonstop, od enih in drugih… za narod pa manj kot nič!!!

 6. mirror pravi

  Levičarji ste uničili s slabim vodenjem, nedelom in prekomernim zapravljanjem bivšo skupno domovino Jugoslavijo. Ste na pravi poti, da boste zapravili tudi s Slovenijo.

 7. Bogdan Kranjc pravi

  Lejga lejga Trčka kako beži in resnice se boji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen