Avstralska vlada: Tehnološki velikani bodo morali plačevati avstralskim komercialnim medijem za uporabo njihovih vsebin

0

Tehnološki velikani, kot sta Google in Facebook, bodo morali plačevati avstralskim komercialnim medijem za uporabo njihovih vsebin, je danes napovedala avstralska vlada. Po vladnih ocenah bi morali velikani plačati več milijonov dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z novim obveznim kodeksom ravnanja, ki ga je oblikoval vladni organ za nadzor konkurence, želijo popraviti pogajalsko neravnovesje pri sklepanju dogovorov o financiranju.

Finančni minister Josh Frydenberg je novinarjem pojasnil, da bo kodeks ustvaril uravnovešeno polje za pogajanje glede sklenitve dogovorov o plačilu za uporabo novic. “Želimo si, da Google in Facebook še naprej nudita te storitve avstralski družbi, ampak si želimo to pod našimi pogoji. Želimo si, da je v skladu z našim zakonom in želimo si, da bo pravično,” je dodal.

Po oceni ministra bo zakonodaja dala vladi pooblastilo, da se odloči, katere digitalne platforme bodo morale delovati v skladu s kodeksom, začeli pa bodo s Facebookom in Googlom. Plačevanje za novice je namreč nujno za obstoj avstralskih medijev, je dodal.

Med prvimi so se na kodeks odzvali pri Googlu, kjer so zelo razočarani nad predlogom. Opozorili so, da predlog ogroža storitve, ki jih nudijo v Avstraliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po kodeksu bo obvezna arbitraža za rešitev problema, če se ne bo sklenilo dogovora o plačilo za novice v roku treh mesecev. Za podjetja, ki ne bodo upoštevala kodeksa, napovedujejo visoke kazni tudi do 10 milijonov dolarjev.

Osnutek bo v javni razpravi do 29. avgusta in vlada upa, da bo kodeks uveljavila do konca leta. Osnutek kodeksa so objavili potem, ko mediji in tehnološki velikani po 18 mesecih pogajanj še niso uspelo skleniti dogovora.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen