Andrej Lovšin: Janez Janša si je – še preden je prišlo do genocida v Srebrenici – s pomočjo projekta o ‘varnih območjih’ prizadeval, da do takega zločina in genocida sploh ne bi prišlo!

11

Premier Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH, a predvsem so začudili odzivi iz domačih logov, predvsem od tistih, ki so sicer zagovorniki t.i. naravnega prava, kot denimo Milan Brglez.

“Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije,” je zapisal Janša.

Pred tem je sicer objavil še en tvit, ki pa ga je nato popravil z zgoraj navedenim. V prvem zapisu je ocenil, da “pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.”

Objava je sprožila številne odzive na Twitterju in drugod. Spletni portal Slobodna Bosna je tvit označil kot “morbidno, nedržavniško provokacijo” slovenskega premierja. “Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, to zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa, kolikor vemo, ni nepoučen,” so med drugim še zapisali na portalu.

“Medtem ko cel svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti na nekaj drugega, z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na ta način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?” pa so na spletu zapisali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da bi morali ob obletnici Srebrenice vsi predvsem razmisliti o tem, kaj bomo storili, da se kaj takega nikoli več ne ponovi, izjave Janše pa so korak v nasprotno smer. “Obžalovanje, pieteta in sočustvovanje so dejanja, ki so primerna, ne pa deplasirane izjave, ki nimajo nobenega konteksta,” je ocenil.

Evropska poslanka, ki trenutno vodi SD, Tanja Fajon je Janšev tvit označila za “brezsramen”, medtem ko je njen strankarski kolega v SD in Evropskem parlamentu Milan Brglez na Twitterju ocenil, da gre za “nepietetno in zavržno dejanje do žrtev in svojcev Srebrenice” ter “zunanjepolitično sramoto”.

Oglasil se je tudi podpredsednik Mednarodnega PEN Boris A. Novak, ki je v času vojne v BiH organiziral pomoč Slovenskega in Mednarodnega PEN za begunce iz nekdanje Jugoslavije in pisatelje iz obleganega Sarajeva. Najostreje je obsodil “zgodovinsko zgrešeno, neetično, cinično in politikantsko izjavo” premierja. Kot je dodal, je Janša “sam najbolj tipičen primer obrata vzhodnoevropskega komunizma v destruktivni nacionalizem: iz oportunističnega karierista, fanatičnega partijca in zagrizenega učitelja predvojaške vzgoje se je sprevrgel v ekstremnega rasista”.

V bran Janši pa je stopil nekdanji prvi mož obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo Andrej Lovšin. Kot je zapisal v izjavi za javnost, so v času njegovega vodenja v letih 1990-1994 po nalogu Janše, takrat obrambnega ministra, pripravili projekt, ki je predvideval vzpostavitev ozemelj za namestitev beguncev v BiH, ki bi jih varovale enote ZN ali v konflikt nevpletenih držav, in sicer v takšni vojaški moči, da jih z vojaško silo srbske vojske ne bi bilo mogoče ogroziti. Podporo za to idejo je nato Janša iskal v vladi in pri predstavnikih drugih držav.

“Zato so obtožbe, da se sedaj kot predsednik vlade postavlja na napačno stran zgodovine, lažne in zelo krivične. Resnica je popolnoma drugačna, saj si je Janez Janša, še preden je prišlo do genocida v Srebrenici, s pomočjo projekta o ‘varnih območjih’ prizadeval, da do takega zločina in genocida sploh ne bi prišlo. Vendar mu žal takratni mednarodni politični odločevalci niso prisluhnili,” je zapisal Lovšin.

Po številnih odzivih je Janša sicer danes v enem od tvitov zapisal še, da je genocid v Srebrenici zasnovalo “zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo” in ne v kaki nacionalistični verski šoli. Tam so namreč “oficirje in generale JLA učili, da je temeljni cilj oboroženega boja likvidacija nasprotnika”. Eden najbolj odgovornih za Srebrenico, nekdanji vojaški poveljnik sil bosanskih Srbov Ratko Mladić in njegovi pa so, tako Janša, “produkt te šole”.

Janša se je sicer oglasil ob 25. obletnici genocida, v katerem so pripadniki vojske in policije Republike srbske na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica pobili več kot 8372 Bošnjakov. To so storili samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995. V državah članicah EU 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Št. komentarjev: 11
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Pokol bi lahko preprečile sile ZN. Pa niso. Že vejo zakaj ne. ZN niso preprečile genocida v Ruandi pa ga niso. Dobr vedo zakaj ga niso. Lohk naštevamo še pa še.
  boditevcvetju

 2. Pubec pravi

  Produkt katere šole je pa on? Kumrovške

  1. Branislav Šmid pravi

   Pubes ti si eno navadno KOMUNISTIČNO NEPISMENO TESLO!

   1. Pubec pravi

    Veš kaj si pa ti? Ostrižena opranoglava ovca, ki ne razumeš bistva!

 3. Hit pravi

  Rdeča JLA je harala ob razpadu YU. Podobno harajo rdeči mediji v SLO, že 30 let.

  1. raft pravi

   Hit pravi Pred 2 uri
   Rdeča JLA je harala ob razpadu YU. Podobno harajo rdeči mediji v SLO, že 30 let
   ———————-
   Pod krinko JLA, ( ki je seveda obstajala samo v času SFRJ ) so srbi izvajali svoje prepotentne želje po večjem ozemlju oziroma po podrejenosti ljudi, ki živimo na teh ozemljih, ker sami kot pleme niso sposobni osnovnega preživetja.

 4. robert pravi

  Janša ima povsem prav. Komunizem in JLA sta bila izvor vsega zla na Balkanu – od leta 1945 do 1995!

 5. raft pravi

  Zaradi tvita o Srebrenici so v opoziciji pričakovali, da se bo Janez Janša opravičil. Ker tega ni storil, je večina opozicijskih poslancev zapustila sejo DZ.
  ———————–
  Tako DELO. Seveda pa niso napisali, da so šli ti rde-či pra-sci takoj za tem na obilno po-žr-tijo.

 6. raft pravi

  Andrej Grafenauer

  Jansev tvit v ničemer ne zmanjšuje obsodbe srebreniškega genocida, ga pa razlaga. Hkrati se je ponovno razkrila dvoličnost in sprenevedanje oboževalcev in opravičevalcev zločinov s slovenske levice. Seveda, ko so pa varuhi konspiracije in zlagane zgodovine. A ta vlak, ko so z represijo počeli tisto, kot zdaj s histerijo, ki jo spodbujate tudi mediji, je že zdavnaj odpeljal.
  ———————-
  Mladim ljudem je potrebno povedati resnico o temu, zakaj komunizem ni bil v OZN obravnavan z istimi vatli kot fašizem in nacionalizem. Vsa resnica se skriva z VETOM Sovjetske zveze . Sedaj slovenske prvo razrednike skrbi, ker celo Putin predsednik Rusije ne razmišlja več tako, kot bi oni želeli. Živijo namreč v lažnem prepričanju, ki si so ga ustvarili s tiho željo, da je slovenski narod v resnici tako neumen.

 7. raft pravi

  Poklon žrtvam bazoviške fojbe, bazoviškim junakom, podelitev priznanja pisatelju Borisu Pahorju in vrnitev narodnega doma v Trstu slovenski manjšini, vse to je bil del obiska slovenskega predsednika v Italiji. Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta danes pri Bazovici položila venca k spominskemu obeležju na bazoviški fojbi, zatem pa še k spomeniku bazoviškim junakom. V Trstu sta podpisala dokument o prenosu lastništva Narodnega doma v roke slovenske manjšine. Tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je bil kot otrok priča požaru, pa sta izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.
  ———-
  Moje globoko spoštovanje do signore Sergio Mattarella in gospoda Boruta Pahorja. Še je upanje za boljši svet. Vsi nestrpneži se zgledujte po njima. Obema želim veliko zdravja.

 8. raft pravi

  Anton Vene

  Janša veliki diktator,Tito mali diktator.
  ————-
  Vene, ali je tista ( v afriškem merilu ) debelo -ri -ta Trboveljčanka, ki je z vodno pištolo streljala na policiste morda tvoja sestra?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen