Vse več ameriških zveznih držav zaostruje ukrepe proti širjenju novega koronavirusa

0

Za Teksasom je tudi Arizona v ponedeljek zaprla bare, v Oregonu in Kansasu uvajajo obvezno nošenje zaščitnih mask v javnih prostorih, New Jersey je preložil ponovno strežbo v notranjosti restavracij, maske pa ukazujejo celo v Jacksonvillu na Floridi, kjer bo predsednik ZDA Donald Trump avgusta sprejel republikansko predsedniško nominacijo.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo že 2,56 milijona ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo več kot 126.000 ljudi. Teksas in Florida sta se povzpela na tretje in četrto mesto po številu okuženih. V New Yorku in New Jerseyu, ki sta na vrhu seznama, se medtem razmere še naprej izboljšujejo.

Okužbe naraščajo predvsem na jugu in zahodu ZDA, kjer so bili najbolj pogumni pri odpravljanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Guverner Arizone Doug Ducey je ukrepe odpravil sredi maja, sedaj pa je za 30 dni zaprl bare, kinodvorane, telovadnice, vodne parke, šolam pa naročil, da s poukom ne začnejo pred 17. avgustom.

V Arizoni se je v nedeljo okužilo skoraj 4000 ljudi, guverner pa pričakuje, da bo ta teden še hujši od prejšnjega. Skupaj ima Arizona 74.500 okuženih in 1588 mrtvih.

V Teksasu je guverner Greg Abbott že pred dnevi ukazal zaprtje barov, ker naj bi se okužbe tam najbolj širile in v ponedeljek ga je zadela tožba lastnikov barov, ki ga obtožujejo diktatorstva. V Teksasu so doslej našteli približno 155.000 okuženih in 2400 mrtvih.

Florida ima že skoraj 146.000 okužb in skoraj 3500 mrtvih, guverner Ron DeSantis pa je le prepovedal točenje alkohola v barih, sicer pa pušča proste roke lokalnim oblastem, da se odločajo glede zaščitnih mask, zapiranja plaž in drugih ukrepov.

Župan Jacksonvilla Lenny Curry, ki je še prejšnji teden zatrjeval, da nošenja mask ne bo zahteval, si je sedaj premislil.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy je v ponedeljek odprl trgovske centre, vendar pa preložil začetek ponovne strežbe v notranjih prostorih restavracij, ker so obiskovalci barov začeli spet neprevidno širiti okužbe. V New Jerseyju se je doslej okužilo 171.000 ljudi, umrlo pa 15.000.

Zaščitne maske uvajajo tudi v Kansasu, kjer je le 14.443 primerov okužb in 270 mrtvih, ter v Oregonu, kjer je 8500 okuženih in 204 mrtvi. Ukaze za nošenje zaščitnih mask je pozdravil newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je k temu pozval tudi predsednika Trumpa.

Na novinarski konferenci je objavil Trumpovo fotografijo z obrazom, ki je prekrit z masko in napisom “daj jo gor”. Trump maske še vedno zavrača. V New Yorku se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot 393.000 oseb, za covidom 19- pa jih je umrlo več kot 31.000. Največ od tega v mestu New York, vendar pa zadnje tedne število okužb in smrti v New Yorku komajda še kaj narašča.

Narašča pa hitreje v Kaliforniji, kjer se je doslej okužilo 217.000 ljudi, umrlo pa jih je skoraj 6000. Največ v mestu Los Angeles, kjer so doslej našteli 98.000 okuženih in več kot 3300 mrtvih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen